Нинова: Правителството на Борисов използва кризата за далавери, ББР дава 75 млн на колекторска фирма

Нинова: Правителството на Борисов използва кризата за далавери, ББР дава 75 млн на колекторска фирма
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    08.04.2020
  • Share:

Алтернативата е - малки кредити само за българско производство, обяви председателят на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че продължава да краде парите на хората, като маскира грабежа като антикризисни мерки.

Ето какво написа Нинова във Фейсбук:

Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. Използват кризата и страховете ви за далавери.

И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно.

Сигурна съм, че това е принос в световната икономическа наука и практика- с антикризисна мярка за помощ на икономиката да наливаш пари във фирма за събиране на кредити. През годините, откакто съществува, ББР се превърна от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото “управление” на Борисов.

Как трябва да стане?

Алтернативата е: слагане лимит на кредита за една фирма- например един милион (след разговори с малкия и среден бизнес какъв лимит би им бил полезен).

Определяне на критерии за кандидатстване само за малък и среден бизнес и само за БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО. В цял свят в момента отговорните държавници стимулират националните си икономики. Неслучайно и Европейската комисия промени критериите за държавна помощ.

Сега е най-удобният момент да се инвестира в българското, родното. Стига да искаш да правиш икономика, а не далавера.


По повод случая с дадения кредит от ББР, вицепремиерът Томислав Дончев коментира по-рано, че банката дължи отговор защо и как отпуска кредити. Той отговори на въпрос за появила се в медиите информация, че държавната Българска банка за развитие дава огромен кредит от 75 милиона лева на неизвестна колекторска фирма, предаде Агенция „Фокус“.

По думите му такова отпускане на средства, независимо дали ще се окаже морално, или не, няма връзка с мерките, които се предприемат от правителството в помощ на малкия и средния бизнес.

„Гаранциите се осигуряват от ББР, но те се осигуряват по отношение на търговските банки, които ще бъдат трансмисията, чрез която нашите помощи ще стигнат до бизнеса. Не знам колко е законно и морално, но тази ситуация иначе определено не звучи добре“, добави вицепремиерът Дончев.

 

 

Станете почитател на Класа