61-годишен старозагорец e причинил пожара поради небрежност

Установен е 61-годишен старозагорец, причинил запалването на пожара на северозапад от Стара Загора поради небрежност, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Стара Загора. От полицията не уточниха самоличността на мъжа. Днес продължава гасенето на отделни огнища в периметъра на пожара в Стара Загора. По предварителни данни от Държавно горско стопанство, пожарът е обхванал около 2000 дка лесонепригодни площи - сухи треви и храсти и около 10-20 дка млада борова гора. Унищожени са две вили и 18 полумасивни временни постройки. Спасени са 2 иглолистни масива с площ от 650 и 850 дка и около 1500 дка широколистна гора.
Пожарът е започнал в сухи треви и храсти, но поради високите температури и ветровитото време се разви бързо на голям фронт в посока североизток и северозапад, засегна е намиращи се в района полумасивни постройки и е навлезе в боров масив северозападно от града. Във връзка с усложнената обстановка в Звено „Пожарна безопасност и спасяване” бе сформиран оперативен щаб, който осъществяваше ръководството и координирането на участниците в пожарогасенето. Благодарение на изключителното съдействие на органите на изпълнителната власт – Ръководството на ОД МВР и Община – Стара Загора, Областен управител, Дирекция „Гражданска защита”, РУГ и Държавно горско стопанство бе създадена организация и в района на пожара бързо бяха съсредоточени голямо количество сили и техника. Мобилизирани бяха: целият личен състав на РС ПБС – Стара Загора (включително свободните от смени огнеборци), екип с един противопожарен автомобил на РС ПБС – Казанлък, 15 служители на Дирекция „Гражданска защита” с една авторазливна станция, 29 служители на държавно горско стопаство с два специализиран автомобила за пожарогасене и 6 високопроходими автомобила, 2 водоноски и 10 служители от Община – Стара Загора, модул на МО – 77 военослужащи със 7 автомобила – в т.ч. две авторазливни станции. Потвърдена бе готовността на Мини Марица Изток” ЕАД да осигури две тежки верижни машини в помощ на гасителните екипи. Екипи на ЦСМП бяха в готовност за незабавна реакция и оказване помощ на пострадали и обгазени участници в пожарогасенето и граждани.
Гасителните действия бяха силно затруднени поради пресечения терен и липсата на инфраструктура, поради което пожарните автомобили не могат да стигнат до огнищата и на много места гасенето се извършваше на ръка.
Пожарът се разви на прекъснат фронт – около 3-4 км, главно в лесонепригодни площи като на места обхвана сезонно обитавани полумасивни постройки и вилни имоти и е навлезе низово в иглолистни масиви. Основните усилия бяха насочени към опазване на вилните имоти в района и предотвратяване навлизането на пожара в големия горски масив, зад основния фронт на пожара.
По разпореждане на директора на ОД МВР са предприети незабавни действия за установяване причините за възникване на пожара. При проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия старозагорските криминалисти са установили, че пожарът е причинен при небрежно боравене с открит огън от 61-годишният В.В. от Стара Загора – собственик на полумасивна постройка в местността. Образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване на случая продължава.
В 21.20 ч. пожарът бе локализиран. През цялата нощ и към момента служители РС ПБС и ДГС – Стара Загора поддържаха дежурство в района. В момента продължават да се извършват гасителни действия за ликвидиране на локални огнища в периметъра на пожара.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа