Иван Костов ще председателства първи комисията за контрол на ДАНС

Иван Костов ще председателства първи комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/.
Комисията е съставена от шестима народни представители - по един от всяка парламентарна група.
Народните представители отхвърлиха предложението на Янаки Стоилов да не се гласува днес състав на комисията, за да се направи проверка дали кандидатите не са актуални сътрудници на специалните служби. Той мотивира предложението си с това в комисията да няма хора, които са зависими от ДАНС.
Димо Гяуров от Синята коалиция предложи днес да бъде гласуван съставът на комисията, а в едномесечен срок ръководството да извърши проверка и в случай на установяване на съпричастност, съответният депутат да бъде подменен с друг от същата парламентарна квота. Лютви Местан /ДПС/ заяви, че подкрепят предложението и възнамеряват да инициират промени в правилника, за да се превърне в принцип на съставяне на постоянните комисии.
Румен Петков от Коалиция за България посочи, че това предложение означава, че Народното събрание се ангажира с разкриване на действащи агенти. При гласуването предложението на Димо Гяуров бе отхвърлено от пленарната зала.
След поименно гласуване членове на комисията станаха Иван Иванов /ГЕРБ/, Димитър Дъбов /КБ/, Камен Костадинов /ДПС/, Волен Сидеров /"Атака"/, Иван Костов /Синята коалиция/ и Яне Янев /РЗС/.
При гласуването на състава на комисията заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков е гласувал против кандидатурата на собствената си парламентарна група - Димитър Дъбов. Той уточни това в обяснение на отрицателен вот от парламентарната трибуна.
Миков посочи, че е гласувал против, не защото иска да оценява качествата на един или друг от участниците, а защото със създаването на тази комисия за пред обществото фиктивно са прокарани принципите на паритета и ротацията. Той посочи, че на практика комисията е формирана на принципа на мнозинство и опозиция, и се ръководи от представител на мнозинството.
Парламентът реши комисията да бъде председателствана на ротационен принцип на всеки две сесии, като се започне от най-малката група. Яне Янев /РЗС/ си направи отвод, за да не бъде едновременно председател на две комисии. Така председателството трябва да поеме представителят на следващата по големина група - Синята коалиция.

/БТА/

Станете почитател на Класа