Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и плащането

Лидия Шулева за болничните: Сбъркан е и контролът, и плащането
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.11.2019
  • Share:

Това е мярка срещу прекалено високия брой фалшиви болнични, коментира Лидия Шулева по повод предложението първият ден от болничните да не се плаща. В предаването „Тази неделя” по бТВ тя обясни, че е сбъркано и плащането, и контрола – при застрахователните компании, този който събира парите, контролира и плащането, посочи бившият министър на икономиката. „В нашата система Агенцията за приходите събира парите, НОИ изплаща болничните, а лекарите, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването дават болничните. Разкъсана е връзката между плащането и контрола, а трябва да е на едно място”, обясни Лидия Шулева.

Ако лекарите издават болничните, нормално е плащането да бъде в Здравната каса, защото касата може да ги контролира и няма да им е все едно от парите, които са при тях за разпределение, да раздават така спокойно болнични, от които няма нужда, коментира Шулева. Другата възможност според нея е всички лекари да бъдат на подчинение на НОИ, за да може там да е контролът.

Не бива да се противопоставят двата стълба на пенсионната система, коментира още бившият министър на икономиката, след като тази седмица стана ясно, че по-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено.

„Допускането, че натрупването по партиди през годините ще бъде достатъчно не се оказа правилно”, коментира Шулева.

„В онези години вероятно се е смятало, че 20 години са достатъчно дълъг период. Но през тези години имаше доста сериозна безработица все още в следствие на прехода, имаше и тежка финансова криза. Всички тези негативни явления нямаше как да бъдат предвидени”, обясни тя.

Според Лидия Шулева обаче проблемът е колко хората ще вземат пари от първата пенсия. „Там има едни диспропорции, които будят сериозни притеснения. Те са свързани с така наречения коефициент на редукция – с колко процента трябва да бъде намалена пенсията от НОИ, която хората ще получават, за сметка на това, че ще има пенсия от втория стълб”, посочи Шулева.

Тя обясни, че на първо място пенсията в НОИ се получава както от осигурителни вноски, така и от държавна субсидия, която е 33 процента от сумата, която хората вземат, според бюджета за 2020 г.

„Казано по друг начин държавата се включва като осигурител, но изключвайки държавата при редукция на тази пенсия, хората ще бъдат лишени от субсидията. Такава субсидия ще получават всички, които са родени до 1959 г., а другите няма да я получават”, каза Лидия Шулева.

На второ място хората са внасяли с 5 процента по-малко в НОИ през последните 20 години, но осигурителният стаж е 40, отбеляза още тя и обясни, че това е само половината от времето, в което те са внасяли по-малко, докато този коефициент отчита за целия период. Тук има още една несправедливост, смята Шулева.

Станете почитател на Класа