България е сред първите в Европа по болни от хепатит

За близо 500 хиляди души у нас се предполага, че са носители на вируса на хепатит В и С. Това съобщи вчера по повод Световния ден за борба с хепатита д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Националното дружество за борба с хепатита „Хепатист“. Той обясни, че в повечето случаи болестта протича без симптоми и болните не разбират, че са заразени. Според статистиката България се нарежда на едно от първите места в Европа по разпространение на инфекцията от двата типа.
„За лечението на болните от хепатит държавата отпуска около 11 млн. лв., а са необходими поне 20 млн.“, коментира проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести. Той обясни, че годишно от хепатит в света умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН.
В момента у нас по програмите на здравната каса годишно се лекуват около 250 души за хепатит С и 150 за хепатит Б. Още 250 чакат за лечение. „Очакваме сега, след като влезе в сила новият реинбурсен списък, да отпаднат листите на чакащите и всички, за които установим, че са болни, ще могат да се лекуват“, съобщи д-р Хасърджиев. Той поясни, че заразяването с хепатит В и С може да стане след претърпяна операция, кръвопреливане, татуировка или пиърсинг, ниска хигиена и др.
Сега стандартното лечение на болен от хепатит струва 2500 лева месечно. То се поема от НЗОК за една година. Ако не се установят навреме, хроничните хепатити В и С могат да предизвикат заболявания като цироза и рак на черния дроб.

Станете почитател на Класа