Предлагат пълна забрана за пушенето на обществени места

Райко Байчев

Пълна забрана за пушенето на обществени места предложи вчера депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Предложението беше част от разразилата се дискусия в парламента за правата на пушачите в Закона за здравето вчера. Според текстовете от 1 юни 2009 г. трябва има пълна забрана за пушене в закрити обществени места и заведения. Аталай обаче изрази мнение, че забраните трябва да са и за открити места и да се въведат колкото се може по-скоро. „Който иска да пуши, да излиза отвън, макар че е крайно време да забраним да се пуши и отвън“, каза той.
Мирослав Мурджов от ВМРО се обяви против такива крайни мерки. „Не трябва да делим нацията на пушещи и непушещи граждани“, каза той. Целта е не да лекуваме болните, а да не допуснем те да се разболеят“, добави Мурджов и запита къде са превантивните програми на здравното министерство.
„Пълната забрана е много по-ефективна от превантивните програми“, каза Атанас Щерев от БНД. Руденко Йорданов от БСП стигна до заключението, че пушачите трябва да плащат по-високи осигуровки от непушачите, защото подлагали здравето си на по-голям риск. Председателят на здравната комисия в парламента Борислав Китов се обяви против пълната забрана за пушене на обществени места. „В парламента пушенето е забранено, но депутатите и журналистите не спазват забраната“, възмути се Анастасия Мозер от „Обединени земеделци“. „Правителството само може да приеме тази забрана с една наредба, а не депутатите да водят дълги дебати около забраната на тютюнопушенето.“, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.
„Това е дебат върху един Министерски съвет, който не си върши работата,” допълни още Костов.

Как е в другите страни от ЕС

През март 2004 г. Ирландия стана първата страна - членка на ЕС, която забрани тютюнопушенето на работното място, като забраната обхвана и заведенията. Великобритания въведе подобна забрана през 2007 г. В Италия, Швеция, Малта, Естония и Финландия съществуват частични забрани, които позволяват пушенето на специално обозначени места с подходяща вентилация. Във Франция забраната влезе в сила през 2008 г. за офиси, болници, училища и магазини. В Белгия, Литва, Испания, Кипър, Словения и Холандия се допускат различни изключения в сектора на туризма. Много страни - членки на ЕС, забраняват или ограничават тютюнопушенето в болници, училища, правителствени сгради, театри, кина и обществения транспорт.

Станете почитател на Класа