Безпомощни пред дискриминация

Турската фирма „Мапа Ченгиз“, която строи Околовръстния път, е наела 367 турци, на които плаща в пъти повече, отколкото на български граждани. Това съобщи вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Проверката на Главна инспекция на труда е установила, че по ведомост строителите получават колкото българите – по 1,2 евро на час, но на турците се превеждат по банков път в тяхната държава допълнително 1000 евро на месец, а на нашите – нищо.
Като се има предвид, че строежът на магистралата е поръчка на държавата България, подобно поведение от страна на инвеститор, освен че говори за недопустима дискриминация, е направо нахално. И е добре подобни нарушения да бъдат обект на нашето законодателство, което да дава право на разследващите органи да доказват подобни нарушения. И те да бъдат строго санкционирани.
Отделно наемането на чужда работна ръка от страни извън ЕС трябва да бъде ограничено в условия на финансова криза. Такива мерки вече предприеха редица държави. Няма основание да изоставаме от тях.

Станете почитател на Класа