ЕЦБ: За нас няма проблем с влизането на ББР в частна банка

ЕЦБ: За нас няма проблем с влизането на ББР в частна банка
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.06.2020
  • Share:
За Европейската централна банка (ЕЦБ) няма проблем с влизането на държавата в частна банка, какъвто е случаят с Първа инвестиционна банка в България. Това заяви пред ABCnews.bg Никос Керанис, пресаташе в дирекция „Комуникации“ на Европейската банка.
Правителството одобри миналата седмица решение държавната Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Увеличаването на капитала на ПИБ е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и банковия съюз. Държавната ББР ще придобие 28.265 млн. нови акции от ПИБ и така ще стане собственик на малко под 19% от капитала на частната банка. ББР ще купи до 70% акциите от новата емисия на ПИБ, което ще струва около 140 млн. лева. 
 
За останалите 30% има частни интереси, което е и условие, съгласно изискванията на Генерална дирекция "Конкуренция", за да влезе ББР на тази цена, както и да не се смята за държавна помощ. По този начин частните интереси към емисията на определена цена, я правят пазарна.
 
Премиерът Бойко Борисов също обсъди въпроса с представители на ЕЦБ и изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестeгер. Очакването е през юли да има решение по темата, като страната ни трябва да стане член на валутния механизъм, предхождащ еврозоната, заедно с Хърватия.

Станете почитател на Класа