Златният пръст на Лукойл и приватизаторката на Костов ли са левите в БСП?

Златният пръст на Лукойл и приватизаторката на Костов ли са левите в БСП?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.06.2020
  • Share:

След звучния шамар от вътрешната опозиция, който Корнелия Нинова получи пленума на 13.06, не кой да е, а нейният основен и може би единствен поддръжник, Румен Овчаров, скочи на амбразурата, за да я защитава. В телевизионна изява Овчаров твърди, че имало ясна разделителна линия - едните искали опозицията да е "нахранена", а Нинова искала промяна в партията и държавата.

"Няма как зад крехките раменца на Велислава Дърева да скриеш 100-те милиона, които е получил Георги Гергов или да скриеш 40-те фирми на Кирил Добрев, които се хранят от обществени поръчки на държавни и общински предприятия. Тук вече става ясно за какво е битката в БСП – да бъде или не истинска опозиция”, коментира Овчаров.

Може би не би било зле, преди да напада доказали се социалисти с ясен ляв профил като Велислава Дърева, да си припомним, че господин Овчаров дълго време беше златният пръст в Надзорния съвет на Лукойл по времето, когато Бойко Борисов и Валентин Златев бяха в добри отношения и управляваха де факто страната.

А може би г-н Овчаров е забравил и биографията на своята подопечена, г-жа Нинова? Защо пропуска да припомни, че видната "опозиционерка" и "враг" сега на десницата, всъщност идва точно от недрата на същата десница? Публично достояние е, че Корнелия Нинова е била под крилото на Иван Костов и по негово време е участвала в приватизацията на Техноимпекс. Как можеш хем да си опозиция на десните, хем да си политически създаден, изграден и нахранен от тях, остава мистерия! Как може Нинова да е опозиция на ГЕРБ, след като тя успя да направи това, което Борисов и кликата му не са допускали и в най-смелите си мечти, а именно да свали БСП до нивото на трета политическа сила, да фалира партията и да се погрижи на предстоящите избори, през пролетта, левицата да няма сила, енергия и материален ресурс? 

Каква по-удобна за Борисов опозиция от тази на Нинова, която унищожава основния му враг, не го удря по слабите места, а се захваща за дребнотемия и незначителни въпроси, които не интересуват никого!?

Да не се окаже, че вътрешната опозиция на Нинова, която Овчаров набеждава за свързана с ГЕРБ, всъщност е преследвана от Нинова, точно за да се угоди на ГЕРБ!? Борисов запазва властта си, Нинова запазва поста си, г-н Овчаров запазва влиянието си - въобще всички печелят, без редовите социалисти разбира се, които ще бъдат представяни от дясно-либерална председателка.

 

 

"Опозиционерката" Нинова не зае твърда позиция по нито един ключов въпрос - икономическите проблеми, неолибералния грабеж над България, геополитическата тематика, скандалите около кабинета "Борисов"!

Ако г-жа Нинова е опозиция на нещо, то това са социализмът и социалистическите идеали, които очевидно поради ред обективни и субективни причини, от които тя е толкова далече и въобще не разбира!

Докато от другата страна имаме доказали се през годините социалисти с подчертан ляв профил, визия и реторика, които днес Овчаров и Нинова изкарват едва ли не гербери! Не е ли арогантно, нагло и обидно за българските социалисти, когато десни приватизатори, седесари и държатели на „златен пръст“ не само преследват опозицията в БСП, но и я набеждават за компрадорска!?

Кои са автентичните леви, които искат промяна в партията и държавата – доказаната приватизаторка от времето на Иван Костов ли!? Г-н Овчаров още малко ще седне да ни убеждава, че Костов, Борисов и Филип Димитров са също леви! Всъщност да, първите двама са били членове на БКП и то даже и след 10 ноември.

Извинете, но за разлика от г-жа Нинова, хора като Михаил Миков, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов,проф. Ваня Добрева, Георги Божинов, Валери Жаблянов, които Нинова се опита да премахне напълно, са доказани социалисти. Дори някой да не ги харесва, едва ли би могъл да отрече, че са доказано леви – и като знания, и като говорене, и като политическо поведение. Не Миков е приватизирал Техноимпекс и не Дърева е била назначавана някъде от Иван Костов. 

И Жаблянов, и Красимир Янков са в опозиционна позиция от известно време насам. Единият след като престана да бъде заместник-председател, а другият след като беше изваден от Изпълнителното бюро. Докато Кирил Добрев до онзи ден беше с Нинова. И е малко странно - стоиш в бюрото, участваш в управлението на БСП и изведнъж се оказва, че си опозиция", продължава с атаките си Румен Овчаров.

Да приемем, че двамата споменати са виновни, че нападали Нинова, а някога заемали някакви постове, докато тя разбира се, света вода ненапита, невинна, същинска крехка дева, която трябва да бъде бранена от своя рицар Румен Овчаров! Всъщност господин Овчаров е частично прав. Наистина абсолютно всички, които я подкрепиха за лидер на БСП преди четири години, днес застанаха срещу нея. Всички без самия Румен Овчаров. Дори най-довереното й лице, Бояна Бозаджиева, я напусна. Един-двама или трима да са обидени и недоволни заради постове, добре. Но всеки, който някога се е докосвал до святата и непогрешима персона на г-жа председателката, и сега и е опозиция, едва ли е случайност. Както се казва, на крива ракета, крив й космосът. 

Доброто на вчерашния пленум е, че показа къде са разделителните линии в партията – по повод действията на БСП като опозиция. Вътрешната опозиция вчера отхвърли всенародния вот на недоверие срещу правителството, както и протести срещу властта. Искам да ги питам – с парламентарни действия ли БСП събра подписката за референдума за АЕЦ Белене и спечели референдума. Стоейки в парламента или излизайки на улицата сред хората? Нека припомня, че тогава го спечелихме с 60%. Или как беше свалена БСП от власт 1997г. – с парламентарни действия ли?”, каза последният защитник на Нинова.

Първо, всеки поне средно грамотен по политическите въпроси човек е наясно, че в условията на пандемия и още повече, когато БСП има 11 % подкрепа, а ГЕРБ получава одобрение заради антикризисните си мерки, организирането на тази всенародна подписка е грешка. При това грешка, с която БСП би се принизила до нивото на извънпарламентарна сила, от което логично би последвал въпросът, защо хората въобще да гласуват за партия, която не прави нищо в парламента? Само за да може Нинова и Овчаров да уредят някой от хората си на депутатска заплата ли!?

Освен това г-н Овчаров говори за извънпарламентарни, опозиционни действия. Чудесно, къде беше Нинова, когато се изредиха поредица от протести в София и не само там? Всякакви политически сили - отлюспили се от БСП, националисти и най-различни други, организираха протести срещу управлението. Всички без БСП!!! Ако представата на г-н Овчаров за "излизане на улицата сред хората" е да седиш и гледаш как други партии правят протести и отцепват електората на БСП, не мерси! Най-сетне, за свалянето на БСП от власт през 1997-ма може би самата г-жа Нинова поназнайва по нещо и може да ни разкаже повече, бидейки тогава част от политическия кръг, койтоизгони БСП отвластта.А и г-н Овчаров да не се прави също на незнаещ, а той беше министър тогава, защото за всеки българин днес е на ясно, че това, което се случва 1997-ма година не е само продукт на протести от страна на младите костовистки хунвейбини.

Важното от този пленум е, че прекият избор на председател от хората ще се състои. Всички опити на вътрешната опозиция да преизбират комисията, която да провежда избора, да преизбират изцяло нови правила за провеждането му – всичко това бе отхвърлено и прекият избор ще се проведе”, заяви Румен Овчаров.

Разбира се, че г-н Овчаров ще е доволен от това. Все пак само с методите на Хитлер, Мусолини, Франко и Пиночет един лидер би имала шанс да се възпротиви на колективната воля на една лява партия! Но г-н Овчаров, социалистите не са толкова късопаметни! Хората, които милеят за тази партия няма да позволят тя да бъде унищожена, само заради его, интереси и нечия некомпетентност, нямащи нищо общо със социализма! БСП е партия на онеправданите, на хората на наемния труд, работниците, селяните, пострадалите от Прехода, а не на приватизаторите, неолибералите, компрадорите и десните! И разделителна линия наистина има - между тези, които искат лява политика и тези, които искат да унищожат БСП, за да може десницата да триумфира окончателно, едните са социалистите, другите са чужди на БСП хора, които са се присламчили към нея!

 

Поглед.инфо - редакционна

Станете почитател на Класа