Коронавирус: Ваксина ще има само за богатите?

Коронавирус: Ваксина ще има само за богатите?
 • Written by:  Classa.bg**
 • Date:  
  02.05.2020
 • Share:

След няколко месеца навярно ще се появи ваксина срещу опасния коронавирус. Но коя страна ще я получи първа, ще има ли за всички достатъчно или ще е достъпна само за онези, които плащат по-високи цени?

 

 

 

Учени твърдят, че за създаването на безопасна ваксина срещу коронавируса ще са необходими около 18 месеца. А какво ще стане, след като се появи тя? Коя страна ще я получи най-първо? И ще е достъпна ли за всички? „За ситуация като сегашната не съществуват международни правила, които да гарантират справедливото разпределение на една нова ваксина“, посочва пред ДВ експертката по здравеопазване Илона Кикбуш.

Засега разпределението се определя от търсенето и предлагането на пазара. „Това крие опасността ваксините да заминат предимно за Западна Европа, Канада, Япония и САЩ, тъй като те могат да платят по-високи цени. Това е проблем, който постоянно се наблюдава и по отношение на лекарствените продукти", казва икономистът проф. Юрген Вазем.

Онова, от което не се печели, не се пуска в производство

Определени ваксини и лекарства така и не били създадени, поради липса на икономически стимули - срещу Ебола, например, е бил подготвен препарат, но така и не е бил пуснат в производство, защото се видяло, че от него няма да се печели достатъчно.

 

Пазарни дялове на четирите най-големи фармацевтични фирми в света

Пазарни дялове на четирите най-големи фармацевтични фирми в света

 

Въпреки това професор Вазем смята, че участието на частни фирми в разработването на ваксините е от полза, защото поражда конкуренция, която може да доведе до успех. „Създаването на нова ваксина е нещо твърде скъпо и рисковано“, посочва той.

Бъдещата ваксина срещу коронавирус в момента зависи главно от четири големи производителя и множество по-малки фирми от сферата на биотехнологиите. Най-перспективните проекти са от Китай, САЩ и Германия. В света съществуват общо около 80 разработки за новата ваксина.

Не бива всичко да се оставя на пазарните сили

Но в международен план не би трябвало всичко да се оставя на пазара - още отсега мнозина се безпокоят, че цените на новата ваксина може да са твърде високи, а количествата - недостатъчни. Затова няколко различни държави, ЕС и фондацията на Бил Гейтс смятат да съберат и предоставят на СЗО повече от осем милиарда евро, с които да се финансира Световна агенция за доставка на ваксини и медикаменти. Тази агенция би могла да разпределя ваксините между отделните държави.

Само че как точно ще става това разпределение - засега не е ясно. Нито пък дали САЩ ще се включат в създаването на замислената глобална агенция. Известно е, че Щатите си имат своя собствена агенция - BARDA. Тя обаче задължава фирмите да произвеждат на територията на САЩ.

В сегашната работа по създаването на ваксина срещу коронавируса американската агенция ВАRDA си сътрудничи с европейския фармацевтичен гигант Sanofi. Предполага се обаче, че основната цел на това сътрудничество е най-първо да се подсигурят медикаменти за САЩ.

В Европа също преследват подобна цел. Германският здравен министър Йенс Шпан подчерта колко е важно ваксината да се произвежда в Европа: „Само така ще можем да разчитаме на сигурност в доставките“, посочи той.

Най-бедните ще я получат последни

Ясно е, че в условията на подобна надпревара, достатъчни количества от новата ваксина ще получат най-първо онези, които могат да платят за нея добра цена. За да не бъде тя изкупена само от САЩ и европейците, американският меценат Бил Гейтс предлага да се разкрият производства и в развиващите се страни. В противен случай е ясно, че най-бедните държави от Африка, Азия и Латинска Америка ще я получат последни.

Досегашната практика е показала правотата на подобни съмнения: „Преди десет години, по време на епидемията със свинския грип, богатите държави изкупиха всички количества от ваксината, които бяха налични", казва Илона Кикбуш.

 

 

Експерименти на живо тяло: с коронавирус, малария и жълта треска

 

Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал - без всякакви странични ефекти.

 

Ваксина срещу коронавирус?

 • Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал - без всякакви странични ефекти.

Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

Забава с райски газ

 • Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно - създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад - само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

Откривателят на ултравиолетовите лъчи

 • През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно - създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад - само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата - метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Зигмунд Фройд и кокаинът

 • Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата - метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Мисля, че съм по следите на истинския причинител, пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен - 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

Самозаразяване с жълта треска

 • "Мисля, че съм по следите на истинския причинител", пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен - 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той участва в експеримент с тъй наречената ракетна шейна, в която тялото му е било подложено на отгромни ускорителни сили, на каквито и до днес не се е подлагал никой друг доброволно.

Гигантските сили на ускорението

 • Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той участва в експеримент с тъй наречената "ракетна шейна", в която тялото му е било подложено на отгромни ускорителни сили, на каквито и до днес не се е подлагал никой друг доброволно.

Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.

Катетър до сърцето

 • Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично - тайно, разбира се.
 • Автор: Юлия Вергин

Станете почитател на Класа