Супермаркетска треска по пътя към коронавируса

Супермаркетска треска по пътя към коронавируса
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.03.2020
  • Share:

За голямо съжаление, скъпи читатели, разумът не се продава в пазарски торбички.

Покрай този Петък 13-и - един от малкото, които истински опрадваха черната си слава - стана ясно, че подобен артикул определено би бил от полза на консуматорското общество.

Да изтържем всички нюанси и да погледнем към най-основното в случилото се. Държавата обявява извънредно положение, за да се ограничат социалните интеракции между гражданите и да се забави възможно най-много масовото разпространение на коронавируса COVID-19.

Каква е обществената реакция? Супермаркетите се оказват препълнени с хора, които в тотално противоречие с идеята на извънредното положение се тъпчат един до друг между рафтове и по опашки.

Ако в идните седмица-две видим рязък скок на броя положителни проби за COVID-19, обяснението ще е повече от просто - този бум от коронавирус ще е причинен от заболяването "супермаркетска треска". То се характеризира с оглупяване, невъзможност за осмисляне на факти, стадно поведение, а може би и диария, ако се съди по някои от покупките.

Друг характерен симптом е засилването на инстинкта за самосъхранение до степен, в която той се превръща в инстинкт за самоунищожение.

В случая не става дума за типично българска черта, а за нещо общочовешко - заболели от "супермаркетска треска" преди това имаше и в други страни, включително САЩ и Великобритания.

 

Магазин в София

 

Извънредното положение не е лоша мярка в случая, макар отново да е придружена от вече характерното правителствено поведение две крачки напред, рев от електората, една назад. Безспорно ще има своите икономически последици, въпреки че основната му цел е да има такива в сферата на здравеопазването.

Проблемът е, че заради супермаркетската треска последиците за здравето може и да не са така положителни, като властите са планирали.

Самото обявяване на извънредно положение може би трябваше да бъде придружено с един по-ясен призив, че това не е повод за паника. Макар че да кажеш на някого "Не се панирай" е най-лесният начин да го накараш да се панира. Вместо да се пази от огъня, той веднага ще скочи в него.

Епидемията на глупостта, а не на коронавирус. Поне засега. С подобно поведение и темпове, скоро ще се радваме на 2 в 1.

Не бива да забравяме и онези, които в слънчевия съботен следобед решиха да се отдадат на пиене на бира с приятели, безцелно шляене по столичните улици или традиционното висене с децата из парковете. Смелите. Твърдоглавите. Имунизираните срещу "излишни тревоги", което да се разбира "отговорност към себе си, близките си и обществото като цяло".

А вероятно сред членовете на двете групи има известно припокриване. След като си спокоен, че си се запасил с 5 хляба, 10 буркана лютеница и 30 ролки тоалетна хартия, защо да не си подариш една заслужена разходка на "чист" въздух?

Единствените по-лоши са онези, които са били поставени под карантина - домашна или болнична, но са избягали. Потенциални биологични бомби, които може да изкарат COVID-19 като обикновен грип, но същевременно ще застрашат в много по-голяма степен десетките и дори стотици хора, около които ще бъдат.

В такава ситуация на епидемично оглупяване не е изненада нито това, че част от хората търсят успокоение в авторитета, нито че го намират в лицето на човек с униформа, който се кара на непослушните от екрана.

И който напълно разбираемо разчита на емоционални послания - за "времена на изпитания", за загубените животи на "тези, които обичаме", и пр. Когато тълпата реагира емоционално, може би само така реторика може да пробие най-твърдите глави. Не фактите, не статистиката, не ясните препоръки или разпореждания.

А за тези, които не са податливи дори на гъдел на загрижеността им за родители, баби и дядовци, извънредното положение се диктува не от власт и институции, а от времето. Дойде ли триото ССД - студ, сняг, дъжд, всички изведнъж се оказват вкъщи.

 

Антон Биров

Станете почитател на Класа