Кой „пие“ и кой плаща сметките в пътната агенция

Лявата ръка не знае какво прави дясната. Този извод може да се направи от доклада на Сметната палата след проверка на похарчените пари от пътната агенция за ремонт и поддръжка на републиканската ни пътна мрежа.
Дирекцията, отговаряща за изпълнението на договорите, не осигурявала обективна информация на счетоводството. Счетоводителките пък пускали платежни документи на базата на сертификати, издавани от колегите им от съседната дирекция. Има ли, няма ли път, докъде е стигнало строителството и дали то е по план за текущата година, или е с неразплатени суми от предишни години – това те не знаят, пък и не им е работа.
Тъне в неизвестност дейността на агенцията в периода от началото на 2006 г. до средата на 2007 г. Светлина в делата й не можа да внесе дори и Сметната палата. Причината е простичка – тя трябва да проверява дали е спазена буквата на закона, а не кой коя отсечка и кога е ремонтирал. И тъй като за посочения период от време тече разследване срещу бившия шеф на агенцията – Веселин Георгиев, който е сключил договори за ремонти с фирми притежавани или управлявани от братята му, редно е да се провери как те са си свършили работата. И дали им е платено според качеството и количеството. В противен случай ще се окаже, че семейство Георгиеви „пие“, а всички ние плащаме сметката им.
Ако това не се случи, ще изгубим още пари от ЕС, защото балканските ни методи на кражба се оказаха трудни за възприемане от брюкселските чиновници.

Станете почитател на Класа