Разминаване в цифрите

Безработицата у нас до края на годината ще бъде двуцифрена. Това прогнозираха пред „Класа“ лидерите на двата синдиката у нас Желязко Христов от КНСБ и Константин Тренчев от КТ „Подкрепа“.
Синдикалните данни категорично са разминават с тези на официалните власти. Социалното министерство се е приготвило за безработица от 6,8%, а ЕК прогнозира 8%. 2-3% над тези очаквания са твърде много, защото зад тях се крият съкратени производства, фалити на бизнеси и криза над очакваното.
На този „благодатен“ фон може да се прави успешна политика. Да се обвинява правителството в неадекватност, да се предлагат решения и да се печелят избори. Въпрос на риторика.
По-важното в случая е, че обикновено официалната статистика се разминава с тази на синдикатите. И правилото е винаги държавната да е по-оптимистична. Защо и как се изчислява спадът на производство, съкращения и прочие, е въпрос на методика. Това е ясно. Не е ясно обаче каква е истината, което пък буди подозрения. В интерес на институциите е цифрите да не се разминават. Математиката е точна наука за разлика от политиката.

Станете почитател на Класа