Бюджет 2021 почти мина на второ четене в парламента

Бюджет 2021 почти мина на второ четене в парламента
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.11.2020
  • Share:

След повече от 8-часов дебат депутатите окончателно приеха част от държавния бюджет за 2021 г.  Експерти определиха разчетите като изключително рискови и опасни заради огромния дефицит, противоречивите COVID мерки и спорното повишение на социалните разходи.

Разчетите са направени при една доста оптимистична прогноза за развитието на кризата. На първо място заложеният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) е спорен. Според МФ той ще бъде в размер на 2,5%. Потреблението е основен двигател на българската икономика, както и износът. Според бюджетната прогноза те ще се възстановят през 2021 г., но не е ясно как точно, при положение че както в България, така и в ЕС отново се затягат мерките срещу разпространението на вируса, а това директно влияе на бизнеса, поръчките, стоките и услугите. Бизнесът също не е особено доволен от разчетите. 

В последната година от мандата си (2021 г.) ГЕРБ завещават на следващия кабинет трудна за изпълнение план-сметка. Планираната разлика между приходите и разходите за 2021 г. е 4,88 млрд. лв. (3,9% от БВП), което прави повече от 10 млрд. лв. общо за тази и следващата година, които се водят „кризисни“.

Друг любопитен момент от разчетите е заложеното ниво на държавния дълг до края на 2023 г. – 38,9 млрд. лв. За 2021 г. таванът е 31,9 млрд. лв. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да се поема догодина е 4,5 млрд. лв.

Сериозният бюджетен дефицит е факт в разчетите, въпреки че за догодина е планиран значителен ръст на приходите – близо 2 млрд. лв.  През 2021 г. се очаква държавата да събере 47,6 млрд. лв. Разходите възлизат на 52,5 млрд. лв.

През 2021 г. фискалният резерв не може да пада под 4,5 млрд. лв., пише още в гласувания текст.

Какво приеха днес депутатите

От следващата година семействата със средномесечен доход под 510 лв. за всеки член от домакинството ще получават детски надбавки в размер на 40 лв. за едно дете и 90 лв. за две деца. Помощите за семействата с три деца ще са в размер на 135 лв., а за четири деца – 145 лв. Бедните семейства ще получават освен помощи за децата и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП. Данъчното облекчение обаче ще бъде и за всички останали родители. С него облагаемата основа ще може да се намали до 4500 лв. на година за едно дете и до 9000 лв. за две деца. Така максималната отстъпка за едно дете може да бъде 450 лв., а за две – 900 лв. За три деца облагаемата основа ще може да се намали до 13 500 лв., с което помощта става 1350 лв. По груби изчисления се очаква това да струва на хазната 135 млн. лв. по-малко приходи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.  

Припомняме, че в първоначалния вариант на Бюджет 2021 се планираше догодина да няма подоходен критерий за детските надбавки и от тях да може да се възползва всяко семейство с дете до 18-годишна възраст. Според данните сега надбавки получават 572 хил. деца, а според плановете през 2021 г. от помощта трябваше да се възползват 1,26 милиона деца. Тригодишната бюджетна прогноза обаче включваше тази опция да важи само за догодина, което отприщи вълна от критики срещу управляващите, че си „купуват“ родителите заради предстоящите през пролетта парламентарни избори.

В окончателните тестове на държавния бюджет ще бъде премахната промяната за бързите кредити, гласувана по предложение на независимия депутат Спас Панчев. Въпросната поправка се появи тихомълком между първо и второ четене като част от измененията в Закона за ДДС, които бяха окончателно приети миналата седмица

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но няма да се считат за прекомерни. Казусът доби популярност едва когато общественият защитник Диана Ковачева и адвокатското съсловие изразиха публично недоволството си. 

В крайна сметка от ГЕРБ решиха да оттеглят спорния текст чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Междувременно президентът наложи вето върху промените в Закона за ДДС, които касаят именно този текст.

Напрежение имаше и около бюджето на МВР за следващата година, който ще достигне близо 2 млрд. лв. В крайна сметка управляващата коалиция прие увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите само с 15%, заради което вероятно в края на седмицата ще има протест на недоволните служители в МВР. Най-голямата синдикална организация в системата на МВР се бореше до последното за увеличение с 30%, каквото се предвижда в редица контролни органи и комисии в държавната администрация. Според окончателно приетите текстове допълните разходи за увеличението на заплатите ще са 77,5 млн. лева.

Трансферите за общините през 2021 г. ще бъдат 4,934 млрд. лв. За зимно поддържане ще бъдат отделени общо 48 млн. лв. от държавния бюджет.  

При приемането на държавния бюджет в парламента на второ четене обаче опозицията остана недоволна от недостатъчните икономически и социални мерки и несигурното им финансово обезпечаване в новия бюджет.

Предложението на БСП за увеличаването на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони, беше отхвърлено, но пък бяха гласувани 32 млн. лв. за компаниите, които осъществяват превози по нерентабилни маршрути.

Противоречивото искане на ДПС държавата да предостави 1,116 млн. лв. за сдружение „дари.бг“ бе отхвърлено. Партийните субсидии през 2021 г. остават в размер на 8 лв. за всеки действително получен глас. Общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна ще бъде в размер на 350 млн. лв.

Депутатите одобриха и финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. за пенсионерите с ниски пенсии. Тя ще обхване пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително.

Гласуването на останалата част от държавния бюджет ще продължи утре.

Приоритетите в Бюджет 2021

Минималната работна заплата ще бъде повишена от 610 на 650 лв., като се планира да остане на това ниво до 2023 г. В бюджетния сектор отново ще има 10% ръст на заплатите. С 30% ще скочат възнагражденията на служителите, ангажирани на първа линия с пандемията от COVID-19. Със 17% ще бъдат повишение  заплатите на учителите, което ще струва на хазната 360 млн. лв. допълнително. Близо 58 млн. лв. ще струва повишението за непедагогическия персонал, с което общата сума за заплати в сектора става 417,8 млн. лв.

Общо за сектор „Образование“ държавата ще отдели 647,7 млн. лв. повече, отколкото даде за тази година.

За здравеопазване ще бъдат отделени 581,1 млн. лв. допълнително. 375,5 млн. лв. са за медицински дейности, от които 326,6 млн. лв. за осигуряване на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица и 48,9 млн. лв. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Предвидени са 75 млн. лв. за осигуряване на ваксина за COVID-19.

2,099 млрд. лв. ще бъде бюджетът за отбрана през 2021 г., което е 1,69% от БВП.

За сектор „Социална политика“ с отделени близо 1,350 млрд. лв. допълнително, което е доста повече, отколкото предходни години. 607,3 млн. лв. са за активна и пасивна политика на труда, в т.ч. 300 млн. лв. по мярката 60/40.

 

Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа