Блокирането на сметките на Русия в Credit Suisse: САЩ ускоряват настъплението на икономическата си самоизолация

Блокирането на сметките на Русия в Credit Suisse: САЩ ускоряват настъплението на икономическата си самоизолация
  • Written by:  Поглед Инфо
  • Date:  
    28.08.2018
  • Share:

Швейцарската банка Credit Suisse замрази сметки, свързани с Русия, а рикошетът удари доларовата система и репутациите на западните финансови институции.

За световната икономическа общественост отдавна не е новина, че Credit Suisse се е подчинила на американските държавни институции. Още през 2009 г. Вашингтон задължи швейцарските банки да предават данни за клиентите си по молба на Министерството на финансите на САЩ и на американските специални служби. Същата година Credit Suisse изплати на американските власти глоба в размер на 536 милиона долара за нарушение на санкциите срещу Иран.

САЩ изобщо обожават да натискат финансово-кредитните институции, върху които имат влияние, без да се замислят за последствията. Така наскоро бяха глобени Deutsche Bank и ARD. Не бяха отминати и френските банки: BNP Pariba и Credit Agricolе. Фактически, това не бяха никакви глоби, а безвъзмездни пожертвования за поддържането на американската доларова система по света.

Освен „пожертвованията” американците също заставят сателитите си да държат своите златни резерви в САЩ. А когато поискат златото си обратно от „поверителното съхраняване”, то изчезва. Всичко това е възможно заради това, че Щатите диктуват своята воля на другите страни според правото на силния.

Но позициите на САЩ през последните години забележително са се разклатили. Основна световна икономика стана Китай, а много страни започнаха да се избавят от долара при взаимните си разплащания заради политическия натиск на Щатите. САЩ при това се намират на прага на фалита заради постоянно увеличаващото се теглене на кредити.

Значително по-за предпочитане изглежда руският икономически модел. Владимир Путин увеличи златните запаси на Русия (до 2170) тона и активно превежда взаимните разплащания в национални валути. Централната банка на Русия създаде своя система за предаване на финансови съобщения (конкурент на SWIFT), която ще заработи в пълна мощ от догодина.

С други думи Русия предлага справедлива, прозрачна система на международна търговия, осигурена със злато национална валута, независими от Запада финансови институции, стимулиращи конкуренцията. Руската стратегия привлича много страни, а САЩ създават за това най-добрия фон, блокирайки сметките в Credit Suisse. Светът се умори от диктата на Щатите и колкото по-силно Вашингтон натиска, толкова по-бързо световната общност се отдалечава от САЩ и от западните финансови институции.

Станете почитател на Класа