Новият финт на Путин

Новият финт на Путин
  • Written by:  investor.bg
  • Date:  
    24.08.2018
  • Share:

Изкуството на илюзията е и остава най-важната стратегия на Москва. Владимир Путин винаги разполага с някакъв магически трик в шапката, за да валидира Русия по света и да я направи да изглежда по-велика, отколкото всъщност е. Независимо дали става дума за провала с планирания газопровод „Южен поток“ в Турция, нестабилното газово партньорство с Китай или икономическите споразумения със Северна Корея - колкото по-голям е натискът, толкова по-голяма е измамата.

В същия дух руският министър на финансите Антон Силуанов смело обяви преди десет дни руския отговор срещу новите санкции на САЩ: „Ние свихме американските си активи до минимум и ще ги свием още". Русия ще се опита в бъдеще да избегне долара в трансакциите, които извършва, добави той. Ако не беше фактът, че съобщенията от Москва и истината често се разминават значително, можеше да си помислим, че Кремъл наистина изпълнява този план.

Според официални данни руската централна банка действително е преразпределила запасите си от ценни книжа - от долари в устойчиво на кризи злато. Според Международния валутен фонд (МВФ) Москва е купила рекордното количество злато от 26 тона само през юли. През месеците преди това закупеното количество бе малко по-малко.

Златото очевидно е било платено с продажбата на американски държавни облигации. От март до май централната банка на Русия е свила притежаваните американски бонове от 96,1 млрд. долара до 14,9 млрд. долара. Тоест, Москва е понижила участието си с рекордните 80%, пише в свой анализ германското икономическо издание N-TV.

С това Русия иска да намали зависимостта си. „Москва е във финансова война, отхвърля щатски долари и купува злато, което я предпазва от санкции и замразяване на активи в долари", цитира Bloomberg Джим Рикардс от анализаторската компания Strategic Intelligence.

Правителството на САЩ многократно налагаше наказателни мерки срещу Русия през последните години. Вашингтон реагира с това на ролята на Русия в конфликта в Украйна и на руската намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., както и на предполагаемата роля на Москва в атаката с отровен газ срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство. От своя страна Москва отрече участие в атаката. Съществуват и заплахи за по-нататъшни мерки от страна на САЩ заради нарушения на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

През уикенда руски финансови анализатори потвърдиха тази стратегия пред руския телевизионен канал RT: „Руската федерация се стреми към по-голяма финансова независимост и преодоляване на хегемонията на американския долар". По тази причина „делът на златото в резервите на Кремъл се е увеличил десетократно през последните десет години".

Според американския мозъчен тръст Council of Foreign Relations последната голяма сделка на Централната банка на Москва може да се окаже една голяма измама. Данните от американските финансови органи показват продажби на американски облигации в размер на едва 35 млрд. долара. Така се оказва, че 46 млрд. долара са изчезнали или са на друго място. Въпросът е: къде?

По време на своите разследвания икономистите Бен Стейл и Дела Рока са открили, че дяловете от американски облигации нарасват на други места по света в същото време, в което Москва продава своите. Така например в карибския данъчен рай Кайманови острови наличието на американски облигации расте с 20 млрд. долара, а в Белгия – с 25 млрд. долара.

 

1ayyyuy

 

Икономистите стигат до извода, че Москва не е продала всички американски държавни облигации, а просто е „преопаковала“ значителен пакет. В действителност това би представлявал умен ход: Кремъл отговаря ясно на санкциите на САЩ, руските активи остават в безопасност, а собственикът на облигациите остава на тъмно.

В същото време Владимир Путин защитава и себе си пред американския президент Доналд Тръмп. Независимо от новите санкции Москва може да остане в бизнеса със САЩ: нито доставките на ракетни двигатели, нито износът на титан за американската авиация са преустановени. Всички интереси на Путин са обслужени. Засега.

Станете почитател на Класа