Банкери се преселват във Франкфурт

Банкери се преселват във Франкфурт
  • Written by:  classa
  • Date:  
    26.08.2017
  • Share:

Очакваното масово преместване на базираните в Обединеното кралство банкери заради Брекзит може да доведе до откриването на 100 000 нови работни места в района на Франкфурт през следващите четири години. Това става ясно от доклад на британски експерти, според които германският град може да е новият финансов център на Европа.
Според специалисти от училището WHU-Otto Beisheim, поне 10 000 нови работни места в банковия сектор ще наводнят Франкфурт в резултат на искането на Великобритания да напусне Европейския съюз и това ще има умножен ефект върху други сектори. Новите служители на банките ще увеличат необходимостта от жилища, инфраструктура и транспорт, образование, здравеопазване, потребителски стоки, храни и други.
Много финансови компании в Обединеното кралство се опитват да прехвърлят определени операции в градовете от еврозоната, тъй като рискуват да загубят своите "паспортни права" да правят бизнес с клиенти в ЕС, след като Великобритания окончателно напусне блока през март 2019 г.
Франкфурт, който вече е дом на Европейската централна банка, се очертава като водещ в състезанието за привличане на банкери, избягали от Лондон. Големите американски и азиатски банки, включително Goldman Sachs и японските Nomura, Daiwa и Sumitomo, вече са избрали града на река Майн срещу конкуренти като Амстердам, Дъблин и Париж.

Станете почитател на Класа