Излишъкът за 2016 г. ще е поне 700 млн. лв.

Излишъкът за 2016 г. ще е поне 700 млн. лв.
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    02.12.2016
  • Share:

Бюджет 2016 ще завърши с излишък от поне 700 млн. лв. – 800 млн. лв. или около 0.8% – 1% от БВП, сочат предварителните оценки на Министерството на финансите, научи Mediapool.

Фискът продължава да отчита рекорден излишък и към края на ноември – 3.467 млрд. лв., обяви финансовото министерство.

От ведомството на Владислав Горанов твърдят, че през декември няма да се правят съществени извънредни разходите заради огромния излишък извън вече обявените за санирането.

До момента е ясно, че 1 млрд. лв. от огромния излишък ще отидат именно за програмата за обновяване на жилищни сгради.

На 30 ноември кабинетът разпредели със свое решение допълнителен 1 млрд. лв. по сметките на регионалното министерство (МРРБ), които ще бъдат преведени на „Българската банка за развитие" за обезпечаване на програмата за саниране. По нея към 18 ноември са сключени договори между общините и строителите за на стойност близо 983 млн. лв., посочиха от правителствената информационна служба. Това е три пъти колкото целия бюджет на регионалното министерство.

Според друго решение на кабинета от 30 ноември огромният превод по арбитражното решение за АЕЦ „Белене" в размер на около 1.2 млрд. лв. ще бъде преведено на енергийното министерство, но средствата няма да дойдат от излишъка. Това означава, че парите ще минат като финансова помощ от резерва, т. нар. „операция под черта", няма да се отразят като разход и няма да свият излишъка, научи Mediapool. Това се прави заради огромните наличности в резерва, които към края на октомври по данни на финансовото министерство са в размер на 14.3 млрд. лв.

Другото голямо плащане, което кабинетът ще направи извънредно през декември – 600 млн. лв. за земеделие, също ще мине „под черта" и няма да намали излишъка. Идеята е над 61 000 фермери да получат няколко месеца по-рано от обичайното парите си за директни плащания за единица площ и за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения (мярка 13) от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

От данните на МФ става ясно, че излишъкът се дължи преди всичко на сериозно изоставане с капиталовите разходи и в по-малка степен на преизпълнение на приходите. Това означава, че ако министерствата не успеят да направят достатъчно разплащания в последния месец на годината по капиталовите си пера, т. е. за ремонти и строителство, крайният излишък може да се окаже и по-голям.

От МФ твърдо се заричат да не пренасочват съществени средства от излишъка към други, неразписани в закона, пера.

Общите приходи в хазната към края на ноември се очаква да бъдат в размер на 31.1 млрд. лв., което е 94.3% от годишния план и ръст от над 2 млрд. лв. спрямо 2015 г., съобщиха още от финансовото ведомство.

Данъчните и неданъчните приходи се увеличават с 2.38 млрд. лв., докато грантовете от ЕС са по-ниски.

Разходите към края на ноември обаче значително изостават. Те се очаква да бъдат в размер на 27.67 млрд. лв., което е едва 79.5% от годишния разчет. За сравнение година по-рано харчовете на фиска са били с 1.8 млрд. лв. по-големи.

Станете почитател на Класа