Заговорът на Сорос за контрол над Световната банка

Заговорът на Сорос за контрол над Световната банка
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    31.10.2016
  • Share:

Публикацията на сайта EСONOMIС POLIСI JOURNAL.сom е от 15 август тази година. По това време Кристалина Георгиева чакаше безпринципния български премиер да изтегли подкрепата на кабинета за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Днес нещата изглеждат безпощадно ясно. Георгиева получи бонус за нечистата си игра – нова високоплатена синекура в Световната банка.

 

2014 г. Джордж Сорос връчва на еврокомисар Кристалина Георгиева наградата „Отворено общество“


2014 г. Джордж Сорос връчва на еврокомисар Кристалина Георгиева наградата „Отворено общество"

 

Впечатляващи 2576 файла вътрешна информация, собственост на Фондациите „Отворено общество", заляха интернет в колекцията на DCleaks на 13 август. Фондация „Отворено общество" бе създадена от левичаря милиардер Джордж Сорос. Документите дават дълбок поглед отвътре върху функционирането и действията на Сорос.

Един бърз преглед на документите показва дългата ръка на организациите на Сорос и различните методи, които се използват за влияние над ключови глобални организации като Световната банка.

Многото посоки, чрез които Фондация „Отворено общество" се опитва да влияе върху Световната банка на всяко възможно равнище, са просто изумителни.

Ето няколко примера от изтеклата информация.

Откъси от един документ на фондацията:

Срещи с Джим Ким
В момента уточняваме среща на Крис Стоун [президент на ФОО] и Джим Ким [президент на Световната банка] (вероятно на 17 юли).
В допълнение Ким ще участва в Общо събрание на служителите на ФОО на 31 юли, на което ще се обсъжда неговата визия за Банката....

Картографиране
В момента текат действия за картографирането на връзките на ФОО с Банката. Ние осъвременяваме оригиналното изследване и експериментираме с визуализацията на софтуера на базата данни, за да можем да комуникираме резултатите до цялата мрежа.

Откъси от друг документ / soros.dcleaks.com

Образование
Образователните програми на ФОО получиха миналия месец задачата да идентифицират страните, в които можем да дискутираме сътрудничество със [Световната] банка. Сред тях са България, Молдова, Грузия, Армения, Конго и Либерия. Ние сме в процес на свързване на колегите с колегите им в Банката във Вашингтон и на терен....
Новата споделена рамка относно хранителната сигурност предполага възможности за ангажимент с Банката.....
Ние сме на път да запознаем колегите от ФОО с чиновниците на Банката, които работят върху градското планиране и арендата на земята...

Големи идеи
Все още ни предстои да идентифицираме „голямата идея", върху която ФОО и Банката биха могли да работят интензивно заедно.
Бирма е една наша ранна цел, но на повърхността изглежда, че има твърде голяма дистанция в дневния ред на двете институции. Редица африкански страни може също да са заинтересувани.

И от още един документ:
Засилване на координацията с глобалните организации на гражданското общество, за да се лобира за по-силни социални и екологични стандарти на Световната банка
Предложение към Фондациите „Отворено общество" от страна на Банковия информационен център [група, финансирана от ФОО]
Координираното лобиране след ключови фигури, взимащи решенията, сред които са висшият мениджмънт на Световната банка (отговарящ за подготовката на политическата фразеология), Бордът на изпълнителните директори на Световната банка (отговорен за одобряването на политическата фразеология, препоръчана от мениджмънта) и правителството на САЩ (което упражнява значително влияние при прокарването на политическите реформи в Световната банка като най-голям неин акционер).
През миналата година Банковият информационен център събираше редовно група от 15–20 представители на организации на гражданското общество от цял свят, за да изработят колективна стратегия и да агитират за по-силни екологични и социални стандарти от страна на Световната банка. През декември 2012 г. Центърът помогна за оркестрирането на колективен доклад на такива организации до Световната банка с препоръки за това как Банката да засили своите екологични и социални изисквания. Този доклад бе подкрепен от 183 организации от над 50 страни. През април 2013 г. Центърът допринесе за и застана начело на няколко доклада на гражданското общество в рамките на първата фаза от прегледа на изискванията на Световната банка, включително такъв за разширен модел на политики за оценка на околната и социалната среда, разработен в консултация с ключови партньори от гражданското общество.
Достигане до ключови съюзници от гражданското общество с цел координиране на стратегията и осигуряване на ръководство относно усилията на всяка една от страните и нейния принос към нея, както и за това те да отправят лобиращи послания до лицата, взимащи решенията в Световната банка и правителството на САЩ. Ние се надяваме да координираме по-добре нашата работа с няколко ключови представители на гражданското общество, сред които може да са: Азиатският пакт на туземните народи, Проектът „Бретънудс", CIVICUS, Центърът за Международно екологично право, „Евробащи", „Приятели на Земята", Програмата на хората от гората, „Глобал Юниънс", „Грийнпийс", Международната коалиция „Хабитат", „Хюмън Райтс Уоч", „Инклузив Дивелъпмънт Интернешънъл", Ресурсният център по индианско право, Проектът за международна отчетност, Международната федерация за правата на човека, „Международни реки", Международната федерация на профсъюзите, Мрежата за поземлените права, „Оксфам", „Публикувайте това, което плащате", „Спасете децата", Клубът „Сиера", „Ургевалд", Институтът за световни ресурси, Световният фонд „Дива природа".
Да се организират съвместни стратегически семинари в Азия, Латинска Америка и/или Европа, на които да се подготвят партньорите от гражданското общество за официалните консултации със Световната банка, да се планират съвместни доклади с предложения и да се организират посещения с цел лобиране във Вашингтон, чрез които да се ангажират вземащите решения.
Да се осигурят средства за пътуването на представители на гражданското общество от Юга или на експерти, които да се срещнат с висшето ръководство на Световната банка, Борда на директорите или с ключови правителствени чиновници, за да се агитира за политическите предложения на организациите на гражданското общество.
Банковият информационен център е добре позициониран да посредничи за една глобална кампания за реформирането на екологичните и социалните стандарти на Световната банка. През последните 25 години той проведе няколко успешни кампании, включително трите последни, занимавали се с поощряването на прозрачността, правата на туземните народи и международните стандарти за финансиране на въглеродните емисии от горите. Центърът е високо ценен от партньорите от гражданското общество заради своя дългогодишен достъп до ръководството и Борда на директорите на Световната банка и до Министерството на финансите и Конгреса на САЩ, както и заради институционалното познаване на политиките, практиките и вътрешното функциониране на Световната банка.

Станете почитател на Класа