Започва битка за 20-те млрд.лв. от валутния борд!

Започва битка за 20-те млрд.лв. от валутния борд!
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    07.09.2016
  • Share:

Започва битка 20-те млрд.лв., които в момента са в БНБ, за да държат валутния борд. Това предупреди проф.Стив Ханке, известен като Бащата на валутния борд. Битката за милиардите ще е както от страна на Европейския съюз, така и от българското правителство.

 

Големият въпрос е кой ще вземе тези 20 млрд.лв., след като България влезе в Еврозоната и приеме единната европейска валута? И дали точно това не е основната причина за преосмисленото решение на премиера Бойко Борисов, който вече застъпва тезата, че България трябва да приеме еврото.

 

Защо премиерът Бойко Борисов само за месец промени позицията си за приемането на еврото? През юли той убедено твърдеше, че ще бавим колкото се може повече влизането си в еврозоната. След завръщането си от Берлин тези дни заяви, че „чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата".

 

Всъщност този обрат започна преди две седмици, когато министър-председателят изненада медиите с новината, че „в момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната". До този момент темата бе табу. Проблемът с влизането в чакалнята е, че когато си там, обикновено ти определят срок и дата за приемане на новата валута.

 

Според някои финансисти причината е, че на ЕК и Европейската централна банка спешно им трябват пари.

 

Както и повече страни членки, които да поемат дълговото бреме на държави като Гърция и на закъсалите европейски банки. Отделно тепърва трябва да се сформира общ фонд за мигрантите, за укрепване на границите и др. Ако приемем еврото само по линия на Европейския спасителен механизъм, вноската ни ще расте всяка година, докато стигне кошмарните 12% от БВП. Което към момента е над 10 млрд. лв. При бюджет от около 30-ина милиарда всеки може да си направи сметката колко години ще издържим, преди да фалираме.

 

„Заключението ми е, че Брюксел вижда в Бойко Борисов и в другите ви политици пари, заради които искат да започнат тези разговори. Това е абсолютно безпринципно" – заяви проф. Стив Ханке.

 

„Предполагам, че се прави, за да давате още повече пари на ЕС. Смятам, че това ще е голяма грешка за България."-допълни той.

Според финансисти вече има тайни сондажи с приемането на еврото да предадем на Европейската централна банка и голяма част от 20-те млрд. евро, които стоят в БНБ като покритие на стойността на лева.

 

Когато приемем европейската валута, емисията на БНБ се заменя с емисия на Европейската централна банка. Но покритието си остава отделно от паричната маса.

 

„Резервите са собственост на България. Ако Европейската централна банка ги „вземе", това ще бъде един прозрачен грабеж. Не мисля, че би могло да се случи", заяви проф. Стив Ханке.

 

„Тези пари не са на Европейската централна банка. Мога точно да кажа какъв е произходът им – заем от Международния валутен фонд, резервът на БНБ и средствата по сметките на централната банка към онзи момент. Никой не може да ни ги вземе" – категоричен е финансистът Емил Хърсев. Той припомни, че когато Търция е приемала еврото, не е имала покритие на валутата си и просто са унищожавали драхмите.

 

За Естония, която като България бе в борд, също няма никакви данни да си е предавала покритието на валутата при приемането на еврото. Още повече че нашето е много по-голямо от външния ни дълг. В момента той е малко над 13 млрд. евро.

Станете почитател на Класа