Андрей Ковачев: В Северна Македония смятаха дълго време, че България им е в кърпа вързана

Андрей Ковачев: В Северна Македония смятаха дълго време, че България им е в кърпа вързана
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    25.11.2020
  • Share:

 

Винаги сме подкрепяли съседите за членството в ЕС. Ние не им отнемаме правото на самоопределяне. Имаме проблем само с интерпретацията на историята, коментира евродепутатът

България винаги е подкрепяла Северна Македония за членството й в Европейския съюз, но съседката ни не е оценила този факт и е мислила, че всичко ще стане наготово. Тази теза сподели пред Би Ти Ви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Те дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана. Дълго време не правеха нищо по Договора. Президентът Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев имат странна представа за паралелна история, коментира евродепутатът.

Освен това той добави, че може и някой отвън да ги е съветвал как да се държат. Ковачев не приема и мнението на Пендаровски, че Тодор Живков е признал навремето македонския език.

Ние не им отнемаме правото на самоопределяне. Имаме проблем само с интерпретацията на историята, коментира Андрей Ковачев.

От думите на Андрей Ковачев стана ясно, че Северна Македония не иска да изпълнява и икономическите свързаности с България. Той обаче не коментира защо западната ни съседка е обявила оттеглянето от проекта АЕЦ "Белене".

 

 

 

Станете почитател на Класа