Чуждите медии за изборите у нас: Борисов спечели, а Нинова призна поражението си!

Чуждите медии за изборите у нас: Борисов спечели, а Нинова призна поражението си!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.03.2017
  • Share:

Изборният ден в България бе следен с интерес не само у нас, но и зад граница. Победата на партията на Бойко Борисов - ГЕРБ и загубата на опонентката му Корнелия Нинова, бе отразена в редица чуждестранни медии. AFP отбелязва, че "Партията на бившия премиер на България Бойко Борисов победи в парламентарните избори". "Партията на Бойко Борисов, който два пъти вече беше министър-председател на България, победи в парламентарните избори в неделя", предава AFP. Според екзитполовете неговата проевропейска дясноцентристка партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) е спечелила около 32%, изпреварвайки социалистическата партия (БСП), която е получила подкрепата на 28% от гласоподавателите. Deutsche Welle пък излиза с материал, озаглавен "България избира дясноцентристкия премиер Бойко Борисов за трети път". Екзит половете показват, че българите са подкрепили Бойко Борисов, който беше два пъти премиер, в предсрочните избори, съобщава Deutsche Welle.

С новодошлите популистки групи, които също печелят мандати, Борисов трябва да състави стабилна коалиция от фрагментирано законодателство, пише още изданието. ТАСС пише пък: "Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов изрази готовност отново да управлява България" Лидерът на политическа партия „Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) Бойко Борисов изрази своята готовност да състави ново правителство в страната, предава руската агенция. По данни от екзитполовете, на предсрочните парламентарни избори за Народно събрание на България дясноцентристката партия получава около 33% гласове, изпреварвайки основния си конкурент Българска социалистическа партия (БСП) с между два и четири процента.

„Днешният резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението на страната. Надявам се, че ще успеем бързо да съставим правителство, за да отговорим на очакванията на гражданите", заяви председателят на ГЕРБ. РИА Новости акцентира на загубата на Нинова:

Лидерът на българските социалисти призна поражението си на парламентарните избори в страната Лидерът на Българската социалистическа партия (БСП) Корнелия Нинова призна поражението си на парламентарните избори и поздрави своите основни съперници от партия „Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) за победата, предава руската информационна агенция. „Искам да поздравя ГЕРБ за победата. Ако ни извикат на преговори за съставяне на коалиция, ние няма да участваме в тях. В политиката има фундаментални неща, нашите програми сериозно се различават, ние представляваме алтернатива на ГЕРБ", заяви Нинова.

The Wall Street Journal пък пише "Българските гласоподаватели отхвърлиха партия, която иска по-силни връзки с Москва" Българската дясноцентристка партия Граждани за европейско развитие на България, която е по-известна с акронима си ГЕРБ, спечели парламентарните избори в неделя, сочат екзитполовете, пише американското издание. Предварителните резултати са удар за опозицията, които се стреми да насочи народа на страната, която е в Европейския съюз, по-близо до Руската федерация. Резултатът удовлетворява тези, които желая поддържане на близки отношения с Общността.

Станете почитател на Класа