България остана в Топ 3 на ЕС по спад на строителството

България остана сред трите държави, отчели най-голям спад в строителната продукция в ЕС и през май, сочат данни на Евростат. У нас понижението на годишна база е било с 16,6%, докато на дъното са Испания и Румъния със съответно 18,9% и 20,2%. България се нарежда сред страните с най-голям спад на годишна база вече повече от половин година. А през февруари 2009 г. страната ни беше на другия полюс, тогава отчитахме най-големия ръст на строителството в ЕС.
В целия съюз строителството през май е спаднало с 2,4% в сравнение с година по-рано, а за еврозоната понижението е 6,3%. През май спрямо април строителната продукция е спаднала с 1% след корекция спрямо сезонни фактори.
Данните на Евростат сочат, че на месечна база строителството намалява в седем от страните - членки на ЕС, като отбелязва ръст в други шест. Във Франция показателят остава без промяна. На годишна база най-силно строителната продукция расте във Великобритания - 10%, Холандия – 5,7%, и Германия – 3,8%.
Междувременно доклад на GVA Sollers Solutions показа, че у нас са замразени над 552 000 кв. м търговски площи в проекти за шопинг центрове. Липсата на финансиране и затруднението в отдаването под наем са сред основните проблеми пред инвеститорите. И въпреки това нови 417 830 кв. м ще залеят пазара до една година. 75% от тях ще се превърнат във функциониращи шопинг центрове до края на годината, а останалите 25% - в първата половина на 2011 г. В резултат на повишеното предлагане на търговски площи и центрове нараства конкуренцията в сегмента, посочват още експертите, а все по-трудно става на инвеститори без позиции в бранша да привличат наематели. Запазва се и тенденцията новопостроените молове да стартират с непълна заетост или да отварят поетапно с цел запазване на договорните отношения с ключови наематели.

Станете почитател на Класа