Ритейл парковете изместват интереса към моловете

Велизар Велков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ритейл парковете се радват на все по-широка популярност у нас и макар моловете да са в светлината на прожекторите, скоро това се очаква да се промени, смятат консултанти в сектора на бизнес имотите. Ритейл парковете приютяват на едно място поне три големи търговски вериги, заемащи над 3 хил. кв. м площ. Често миксът от наематели e комбинация от хранителен, мебелен, спортен, детски, магазин за техника и от типа "направи си сам", уточни Димитър Киферов, мениджър търговски площи във Forton International. По данни на компанията досега у нас има два такива обекта – във Велико Търново и в Пловдив.
Ритейл парковете се оказват много по-апетитни за инвеститорите, тъй като изискват много по-малко капиталовложения и строителството им се завършва за кратък период от време, смятат експерти. Това предполага много по-малък риск заради съкратения период на планиране на дейността в сравнение с този на шопинг център. Наемните нива също са по-ниски - в момента квадратен метър се отдава в диапазона около 5-10 евро или на места наемите са обвързани с оборотите, допълни Киферов. За разлика от моловете, ритейл парковете нямат нужда да предлагат атрактивна визия и елементи на лукса, за да бъдат привлекателни за крайните потребители. От гледна точка на търговците, те биха плащали по-ниски наеми, отколкото в шопинг центровете, и ще могат да разчитат и на по-голям поток от потенциални купувачи.
В момента в процес на изграждане са няколко проекта в София, сред които ритейл парк „Средец“, ритейл парк „Вазов“ и Black Gold. Предвижда се те да бъдат открити в началото на 2011 г., става ясно от анализ на пазара на търговски площи на Colliers International. От Forton International допълниха, че подобни паркове се разработват и в провинцията - Сливен, Бургас и Пловдив. Иглика Йорданова, мениджър търговски площи, Colliers International, също се съгласи, че в бъдеще се очаква развитието на нови проекти не само в София, но и в по-малките градове на страната. Досега в столицата ритейл паркове се формират по-скоро случайно от няколко големи магазина, но с отделна собственост.


Наемите на търговски улици в София са трети по спад в ЕС

Цените на наемите на първокласните обекти на търговските улици в София са отчели третия по големина спад от пазарите в ЕС за последните три години, сочи проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитирано от investor.bg. Данните сочат, че наемите на най-големите търговски улици в нашата столица са се понижили с 38.46% за последните три години. През последната година намалението е 27.27%, а за последното тримесечие – 11.11%.

Станете почитател на Класа