Растат огледите на жилища и банковата активност, сделки обаче няма

Броят на огледите на жилища расте, активността на банките в отпускането на ипотечни кредити също, но продавачите се оттеглят в очакване на по-добри времена за изгодна продажба. Това показват изводите на агенцията за недвижими имоти „Адрес“ за първите 6 месеца на годината. Липсата на яснота и общата нерешителност е единствената ясна тенденция, която се очерта на пазара, категорични са експертите. И допълват: свидетели сме на продавачи, които са по-склони да оттеглят офертите си, отколкото да продават, а от другата страна на масата стоят купувачите, броят на които не се е изменил особено.
Цените на квадратен метър в столицата са се движели между 470 и 1062 евро за януари-юни, като средните стойности са били с 1,46% по-големи от тези през предходното полугодие, сочат още данните на „Адрес“. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като „Модерно предградие“, „Обеля“ и „Овча купел“. Най-високи пък са били цените в района на „Оборище“, „Манастирски ливади“, „Борово“ и Студентски град. Покачване с 2 до 7% за полугодие се наблюдава в някои от районите на София, сред които „Редута“, „Овча купел“, „Младост“. В „Дианабад“ и „Слатина“ пък нивата са се покачили с над 10% за последните 6 месеца. С до 11% за полугодие са се стопили цените в райони като „Надежда“, „Красно село“, „Дървеница“, „Витоша“.
Около 250 евро е сумата, за която са се наемали двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през периода. Оказва се, че между 200 и 300 евро са били наемите дори в топквартали като дори център и „Иван Вазов“, както и „Борово“, „Бъкстон“, „Лагера“, „Редута“, „Манастирски ливади“, „Дианабад“.
Във Варна най-скъпо през последните 6 месеца – около 900 евро, са се продавали жилищата в центъра. Единични сделки за над 1000 евро на кв.м са се сключвали и в други райони на морската столица – Окръжна болница, „Бриз“, „Тракия“. Най-ниски стойности на кв.м са били на нива около 560-610 евро за кв.м.
Тенденцията в по-малките градове за полугодие е към задържане на ценовите нива. Данните на агенцията показват, че цените са претърпели спад от не повече от 5%. Ръст се наблюдава в Кърджали, Велико Търново, Ямбол – там цените са с до 2% по-високи сега, отколкото в края на 2009 г. „Пазарът в малките градове се раздвижи, като за месец юни отчитаме 5% ръст на реализираните обеми”, коментира Веселин Венев, директор франчайз система в „Адрес“.
През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционните имоти. Руските купувачи най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас.

Станете почитател на Класа