Цените на жилищата се стопиха с нови 16%

Цените на жилищните имоти в София са отбелязали нов спад от цели 16%, сочи доклад на „Бългериън пропъртис“. Средната цена на продадените апартаменти в столицата за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв. м, докато в началото на годината тя е била 1040 евро на кв. м. На годишна база понижението е с 15%. Анализът показва още, че общият обем сделки за март-юни 2010 г. спрямо това за същия период на 2009 г. е нараснал с 23%, а общо за полугодието ръстът е 46%, което се дължи на слабите първи месеци на 2009 г. и стабилизацията на пазара през втората половина на миналата година. Несигурността относно антикризисните мерки, данъчната политика и др. оказаха моментално влияние върху имотния пазар през месец май, отчитат още експертите.
Що се отнася до чуждестранното търсене на имоти у нас – то също спадна драстично вследствие на новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика. Много вероятно е европейската икономика, вкл. и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, което този път ще бъде породено от влошена фискална ситуация на местно ниво. Разбира се, един такъв сценарий ще доведе и до втора криза при имотите, тъй като имотният пазар следва пряко развитието на икономиката, категорични са от „Бългериън пропъртис“. И допълват: това V-образно движение на пазара и пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец е знак, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, каквито бяха първоначалните прогнози. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазарът до края на годината.


Наемите на офиси в столицата паднаха с 25 на сто

Наемните нива на офисните площи в София са спаднали с 25% от началото на кризата до сега, пък показва анализ на Colliers International. Свободните офис площи в столицата се увеличиха с 21% от общите от началото на годината. Според Collier International най-активните компании, търсещи офис пространства, са от аутсорсинг, IT и телеком индустрията. Друга особеност на офис пазара е, че енергийно-ефективните сгради добиват все по-голяма популярност, въпреки че единствено тук търсенето много надвишава предлагането.

Станете почитател на Класа