София няма да вдига имотните данъци

Столичната община не предвижда увеличаване на местните данъци за следващата година. Това заяви пред журналисти Минко Герджиков, временно изпълняващ длъжността кмет на София, коментирайки одобрените преди ден от правителството промени в Закона за местните данъци и такси. Те дават възможност на общините, които желаят, от началото на следващата година да увеличават максималния праг за данък сгради и данъка върху възмездните сделки.
Сега местните власти могат да определят ставка в диапазона от 1 до 2 на хиляда от оценката на имота, а догодина горната граница се вдига на 2,5 промила. Решението на правителството позволява при сделка с имот таванът на местния данък да се вдига от 2,6% на 3% от сумата. Повишението на тези налози ще става след решение на съответния общински съвет.
Минко Герджиков съобщи, че кметовете настояват правителството да вземе мерки за повишаване на събираемостта на данъците на национално ниво. Според него това може да стане с наредба или друга промяна в законодателството, която ще позволява на общинските служби да отказват да извършват услуги на неиздължилите се данъкоплатци. Той припомни, че има държави, където за некоректни платци се предвиждат много строги наказания, включително и затвор.
Междувременно Столичният общински съвет (СОС) одобри предложението на Герджиков за искания заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 43,5 млн. евро за проекти по изграждане на естакади и реконструкция на столични булеварди. Общата сума за реализацията е 88,1 млн. евро, като общината се задължава да изплати 44,6 млн. евро от собствени средства. Срокът за връщане на кредита е 25 години и 4-годишен гратисен период. Предвижда се заемът да послужи за изграждане на пътищата на две нива и частични реконструкции на булевардите „Иван Гешов“, „Пейо Яворов“,“Драган Цанков“, „Стоян Михайловски“ и др. Вече са избрани три от фирмите, които ще са изпълнители на мащабния инфраструктурен проект. Това са „Главболгарстрой“, „Балкан строй“ и „Трейс груп“.

Станете почитател на Класа