Нивите около Черноморието достигнаха цени от 2000 лева/дка

  • Годишните ренти се движат от 60 до 120 лева/дка въпреки ниските изкупни цени
Нивите около Черноморието достигнаха цени от 2000 лева/дка
  • Written by:  classa.bg
  • Date:  
    16.02.2014
  • Share:

В землищата край морето в Добруджа цената на декар чернозем достига 1500 лева, като най-висока стойност е в околностите на Балчик - 2000 лева. Пред пролетната сеитба голямото търсене на земеделски земи в Добричкия регион продължава, но предлагането е слабо. Въпреки по-ниските изкупни цени на зърнената реколта собствениците на ниви получиха за отминалата стопанска година добри ренти – от 60 до 120 лева за декар, и имат интерес да запазят наследството си, коментира председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова в Добрич, цитирана от агенция Блиц. Част от арендаторите и земеделските кооперации, чиито договори са изтекли през 2013-а, са дали добри възнаграждения на собствениците, за да не ги "изпуснат" занапред. Много дребни стопани вече инвестират получените ренти отново в покупката на земя.
Търсенето на земеделски парцели в региона изпреварва поне два-три пъти предлагането, казва представителят на агенция за недвижими имоти в Каварна Димитър Крайчев. поред брокера предлагането е все по-малко заради концентрацията на полетата в ръцете на все по-малко собственици. Освен крупните арендатори търсят да закупят ниви и състоятелни хора от други професии, които смятат, че вече не е толкова изгодно да влагат парите си в банка. Сред кандидат-купувачите обаче няма чужденци, категоричен е Крайчев. Няма интерес сред земеделски производители от чужбина да инвестират в Добруджа, защото комасацията все още не е мащабна, смята Костадинка Добрева, управител на една от първите агенции, стъпили на пазара на недвижими имоти в региона. Според нея чужди граждани биха се захванали с аграрен бизнес в Североизтока, ако могат да купят поне 5000-10 000 декара в едно землище. Арендаторите в Добричко обработват много повече, но уедряването става, като разменят парцели помежду си и масивите приличат на шахматни полета с различни собственици, поясняват брокери.
В крайморските общини има оферти дори за 2200 лева за декар, ако полетата са по-големи от 50 декара. Средните цени в областта бележат ръст от 10-15 на сто в сравнение със същия период на миналата година, посочва Добрева. Според нея сегашните ценови равнища на земята ще се задържат поне до есента, когато ще стане ясно колко ще е зърнената реколта, как ще се търгува и в какъв порядък ще бъдат рентите. Засега с натрупаната влага през зимата прогнозата за развитието на пшеничените посеви е добра, но добивите може да не се окажат толкова високи, ако лятото се случи сушаво, застраховат се брокерите.
Агенция за недвижими имоти вече лансира първите оферти в бранша за финансов лизинг на земеделска земя на Международната борса за семена и посадъчен материал в Добрич. Брокери предлагат на земеделските производители да улеснят сделките им при годишна лихва за лизинга по-ниска от евентуалната рента, която биха платили за ползването на земята.

Станете почитател на Класа