Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти” в Colliers International: Много купувачи вече се спират на жилище в комплекс

- Г-жо Емилова, каква е ситуацията на жилищния пазар в момента? От близо година говорим за раздвижване, но ръстовете все още са плахи. Защо?
- В сегмента, в който Colliers оперира - проекти от средновисокия и високия клас, търсенето на жилищни имоти достигна определена зрялост. Тук искам да уточня, че по дефиниция на Colliers проектите от средновисокия и високия клас включват важни характеристики, като привлекателно местоположение, добро качество на строителството, удобен достъп, зелени площи, функционално разпределение на помещенията, достатъчно паркоместа, професионална поддръжка на имота, наличие на добра инфраструктура и удобства в района. Очакванията и изискванията на купувачите, които търсят подобен имот, са високи. Те търсят важни характеристики - сигурност, качество на строителството, просторни зелени площи, наличие на паркинг и професионална поддръжка на имота.
Нормално е сделките при този тип жилища да нарастват с по-слаби темпове, тъй като, от една страна, те не са масови. Голяма част от тези проекти са вече усвоени, а същевременно през последната година-две не са започвани нови. От друга страна, хората с по-високи доходи доскоро бяха предпазливи, но с постепенното подобряване на икономическите показатели, гъвкавите възможности, които предлагат инвеститорите, и по-активното банково финансиране търсенето и сключването на реални сделки се активизира.
Хората, които купуват тези имоти, често пъти са по-малко зависими от ипотечно финансиране, тъй като голяма част от сделките се извършват със собствени средства или с висок процент самоучастие, ако има банково финансиране. От близо година–година и половина, ние отчитаме активизиране на сделките на този пазар. В момента купувачите избират дом за собствени нужди; закупуването на жилища с цел инвестиция е доста по-рядко явление на пазара, макар че от време на време се регистрират и такива сделки.

- Затегнатите условия за кредитиране или страхът за доходите в средносрочен план се явяват спирачка за покупката на жилище? В същото време според доклад на една от българските банки жилищата през второто тримесечие са станали най-достъпни от 6 години насам. Вашият коментар...
- ...В момента по наши наблюдения купувачите вече са много по-внимателни, взискателни и добре информирани за различните възможности, които се предлагат на пазара. Дори и да имат осигурено финансиране, те ще прекарат повече време в това да изберат най-доброто за себе си. Всяко домакинство има различни съображения, които да провокират закупуването на жилище, но истината е, че ако купувачът реално има нужда от ново и качествено жилище, в момента разполага с много добри оферти и възможности.
Що се касае до финансирането, в момента има добро предлагане на жилищно кредитиране от банките, условията се подобриха от началото на 2010 г. Разбира се, общите икономически условия влияят на решението за покупка. Затова сделките, които наблюдаваме на пазара, се сключват след прецизен избор, но пък наистина при добри финансови условия за клиентите.

- Какви са и какви ще бъдат тенденциите в този сегмент до края на 2011 г. и за следващата година? Големият въпрос обаче си остават цените... Какъв ръст можем да очакваме до края на тази година?
- Сегментът, в който Colliers работи – жилищата в комплекси от средновисок и висок клас, също бе засегнат от кризата, но не по толкова драстичен начин като масовия пазар. В момента цените на жилища в такива комплекси варират в широк диапазон от 850 до 1,600 евро, като цената зависи от вида комплекс, местоположението му, изградената вътрешна инфраструктура и паркови пространства, гледката, наличието на достатъчно паркоместа, предлагането на допълнителни услуги и др. Най-вероятно този тип жилища ще задържат ценовите нива в близко бъдеще. Строителите ще продължат да предлагат гъвкави решения, като привлекателни схеми на плащане, допълнителни „бонуси” към жилището, като безплатни довършителни работи, паркоместа и др.
Много купувачи вече се спират на жилище в комплекс - те вече имат по-високи изисквания и са наясно, че покупката на жилище от този клас е дългосрочна инвестиция, тъй като стойността на този тип имоти се запазва и дори повишава с времето.

Станете почитател на Класа