Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International: "Витоша" ще възстанови своята сила като търговска дестинация

- Г-н Койнов, пренасити ли се вече пазарът на офис площи у нас?
- При всички положения има повече предлагане, отколкото търсене, и това оказва своя ефект върху пазара. Ако погледнем статистиката – наличните офис площи са от порядъка на 1,3 млн. кв. м. По наши данни делът на незаетите площи е около 31%. Тези данни показват, че наистина броят на свободните площи е голям.

- В началото на годината заявихте, че натискът върху наемните нива на офисите ще продължи... Такава ли е тенденцията и колко още може да очакваме да паднат наемите?
- Според икономическата теория, при положение че предлагането се увеличава, а търсенето се задържа на постоянни нива, и то по-ниски от предишни години, би трябвало да има натиск за промяна на цената надолу. Общата статистика обаче не дава пълна картина. Големите наематели, т.е. големите международни компании, които търсят подобрение на офис средата си в сгради клас А, най-често гледат 4 големи офис проекта - „Полиграфия офис център“, „Европейски търговски център“, „Сердика център“ и „Мегапарк“. На този сегмент не очакваме съществени промени в ценови план. Голям натиск върху цените ще има за проектите клас B и C, тъй като с много нови офис проекти те ще загубят наематели и ще трябва да намерят нови, най-вероятно на по-ниски цени.

- Компанията е изключителен агент по отдаването под наем на "Вертиго бизнес тауър", 17-етажна офис кула, разположена на бул. "България". Имате и друг проект - „Полиграфия офис център“ на „Цариградско шосе“. Кои от двете пътни артерии на София са по-търсени за наемане на офис и какви са разликите в цените?
- И на двата булеварда има търсене. Разликата е такава, че по „Цариградско шосе“ се развиха по-големи проекти и от тази гледна точка дестинацията стана по-търсена от големите международни наематели. На бул. „България“ повечето проекти са с по-ограничени параметри или са разпродадени на части, или имат своите особености. Поради тези причини не може да се говори за чиста конкуренция между двете локации. С излизането на „Вертиго бизнес тауър“ като сграда смятаме, че тя ще успее да промени ситуацията и да балансира търсенето по двете артерии. Предполагам, че и като ценови параметри двете локации ще се изравнят. В момента заради посочените фактори бул. „България“ отстъпва като наемни нива на „Цариградско шосе“.

- По отношение на търговските площи очаква ли се пренасочване на наемателите в моловете към обекти по улиците?
- Кризата се отрази много сериозно върху потреблението и съответно върху резултатите на търговците. Независимо от това в момента в София се построиха няколко големи търговски центъра, които бяха задължителни за големите търговци. Едновременно с това беше спряно движението на автомобили, започнаха ремонти по главната улица – бул.„Витоша“, което намали комфорта на разходка по иначе пешеходния булевард, намали и продажбите. Като добавим и липсата на големи магазини, търсени от редица международни брандове, отражението върху развитието на „Витоша“ за момента е негативно. Но ако погледнем тенденциите в световен мащаб, в дългосрочен план не смятам, че ще има проблеми за основната търговска улица в София. Големите търговци искат да присъстват както в моловете, така и на улиците. Рано или късно бул.„Витоша“ ще възстанови своята сила като търговска дестинация.

- Forton отдава под наем най-големия търговски център в София и в България - Paradise Center. Какъв е интересът на големите компании към него?
- Виждаме, че към Paradise Center има значителен интерес, което се дължи на качествата на самия проект и на неговата локация. В момента сме на етап подписване на договори с ключовите наематели. Това е първият етап от отдаването под наем, защото големите привличат интереса и на по-малките. Преговаряме и с такива компании, които още не са стъпили на българския пазар.

- Какво се случва и с външните инвеститори? Имат ли намерение да се върнат към България, или световното икономическо забавяне ще ги възпре? Очакват ли се свежи пари отвън по различни проекти в сферата на недвижимите имоти?
- Интересът към България от страна на инвеститорите може да бъде и по-висок. Общата икономическа ситуация в страната и ниското потребление се отразяват негативно на наемите и на инвестиционната стойност на продуктите. Докато процесът на стабилизиране на наемите не приключи, инвеститорите няма да са сигурни, че купуват продуктите на наистина добра цена. Смятам, че това балансиране на наемните нива е пред приключване. Това би трябвало да отключи по-голям инвестиционен интерес към България. Неприятно е, че точно в този момент наблюдаваме пореден срив на борсите по света. Неизбежно е, ако има задълбочаване на този проблем, да усетим отражение и на инвестиционния пазар у нас.

Станете почитател на Класа