Индустриалните площи са се увеличили с 12%

Индустриалните площи са се увеличили с 12% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо първото. Това сочи анализ на консултантската компания Forton за логистичния пазар. През периода януари-март 2011 г. площта на новооткритите складове е била 22.6 хил. кв. м, докато през април-юни новите индустриални площи са 67 хил. кв. м. Общият обем в момента е около 628 хил. кв. м, като той обхваща строените след 2003 г. обекти. Завършени през второто тримесечие са били автомобилният монтажен център на „Литекс Моторс“ в района на Ловеч, разположен на 17.2 хил. кв. м, и логистичният център на „Каменица“ в Хасково с площ от 7 хил. кв. м. Площите в процес на изграждане в района на София са 32.4 хил. кв. м. Един от проектите е фабрика на „Софарма“ с площ от 20 хил. кв. м.
От първото тримесечие на 2011 година, когато незаетите индустриални площи са регистрирали рекордно ниски нива от 4%, в момента ставаме свидетели на повишение на свободните площи до 49 хил. кв.м, или приблизително 7.8% от всички модерни площи, коментира Владислав Кайзеров, мениджър офис и индустриални площи във Forton.
Основен двигател на пазара остават търговските вериги, 3PL операторите, дистрибуторите на фармацевтични продукти и бързооборотните стоки. Наемните нива на първокачествените логистични площи в региона на София са отбелязали лек спад след една година на стабилни нива от 4 евро на кв.м. През юни 2011 г. те са отбелязали понижение от 6.25% на годишна база до 3.75 евро на кв.м. Нивата на възвръщаемост също са отчели спад. През второто тримесечие са били 12.5%, след като през последните две години са били 13%. Причината е активизиране на инвеститорите и интерес към потенциални сделки, коментираха още от Forton.
През второто тримесечие на годината новите индустриални площи са 67 хил. кв. м. Така общият обем модерни (строени след 2003 г.) индустриални площи в момента се равнява на 628 000 кв. м, което представлява ръст от 12% спрямо първото тримесечие на 2011 година, по анализ на Forton.

Станете почитател на Класа