Гаражите стават все по-скъпи, доближават цените на жилищата

Цените за гаражите започват да доближават сумите за жилищните площи, като в редки случаи дори ги превишават, отчетоха имотни експерти пред „Класа“. Търсенето се засилва, което тласка стойностите нагоре, а паркомястото е сред основните изисквания на новите купувачи на жилища. В повечето случаи това са покрити гаражи, които са по-приемливи за собствениците на автомобили. Все пак по-неудобните, открити помещения се оказват и по-евтините. Разликата в цените може да достигне 25-35%.
Много често при сделките паркоместата се предлагат като бонус към имота и са включени в цената, друг път могат да са въпрос на отделна договорка, обясни Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията за недвижими имоти „Адрес“, пред в. „Класа“. Трябва да се има предвид, че паркоместата невинаги са отделни имоти, те са прилежащи към имотите, които се продават и съответно купуват, коментират и брокери от „Ера“. Забелязват се и случаи на търсене на гаражи с инвестиционна цел. Клиентите ги купуват, за да ги отдават под наем на живеещите в района. Според Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти” в Colliers International, паркоместата в проекти от средновисок и висок клас най-често се предлагат в пакет с жилището, като има и опции за закупуване на допълнително паркомясто.
Цените на паркоместата непрекъснато се увеличават в последните няколко години заради нарастване в търсенето на такъв тип площи, потвърди Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Според него по-динамичните семейства, в които и мъжът, и жената използват автомобили, търсят по две паркоместа в скъпите квартали и центъра на столицата. Обикновено клиентите, желаещи жилища с площ над 120 кв. м, също имат нужда от 2 гаража. Средните цени за паркомясто варират от 2 хил. евро за единично външно място до 35 хил. евро за двоен гараж, но най-често сделките се сключват за суми между 8 и 15 хил. евро. От значение са редица фактори, като качество, локация, степен на лукс, подход, възможност за паркиране в района и други, които коригират цената нагоре или надолу. Размерът на паркоместата най-често е между 12 и 16 кв. м, а за гаражите е между 14 и 20 кв. м. Поне още 40% от този размер се пада и за обслужващи площи, които позволяват да се стигне до индивидуалния паркинг. За сравнение - в момента много от жилищата в крайните квартали се оферират и на нива от около 25 хил. евро.
Като алтернатива на паркоместата могат да се разглеждат и платените охраняеми паркинги. Тарифите варират от 1 лв. на час до 120 лв. на месец. Предимството им е, че в повечето случаи те се намират в близост до имота, а осигуряват и охрана за автомобила.
Според данни на ООН България е на 37-о място в света от 136 страни по брой на автомобили спрямо жители. На 1000 души се падат 239 коли, което означава, че почти една четвърт от населението е моторизирано. От тази гледна точка България ще има нужда от все повече паркоместа за своите машини, като тенденциите определено са за повишение на търсенето и съответно – на цените.

Станете почитател на Класа