Монако остава най-скъпият пазар за луксозни жилища в света

През 2010 г. Монако остана най-скъпият пазар за луксозни жилища в света за трета поредна година, съобщи „Блумбърг“. Една от причините за това са голямото търсене на имоти в средиземноморското княжество от страна на богати купувачи. Другата причина е липсата на данъчно облагане върху личните доходи. Средната цена за къща или апартамент в Монако е била 65,6 хил. долара за кв. м според данни от глобалния индекс на цените на луксозните жилища на Knight Frank LLP, базирана в Лондон агенция за имоти.
Лондон е бил вторият най-скъп пазар с цени от 56,3 хил. долара за кв. м през миналата година, Париж е останал на петата позиция с 40,5 хил. долара за кв. м. Останалите 3 най-скъпи локации са отново във Франция.
Най-голямата сделка през миналата година в Монако е покупката на панорамния апартамент La Belle Epoque, разположен на площ от 1600 кв. м, за 340 млн. долара през септември. Продавачи на луксозното жилище са били Кристиан и Ник Кенди, а купувачът, чието име не е било разкрито, е персона от Близкия изток.
Оказва се, че в Дубай цените са над 13 пъти по-ниски от тези в княжеството, въпреки че в арабския град също не се облагат с данъци личните доходи. Така за кв. м площ средната цена в емирството е около 5000 долара. След Дубай в листата се нарежда Хърватия, на последно място сред най-скъпите локации в света.
Наистина успешните примери за постигнати резултати през 2010 г. потвърждават предимствата на световната марка и многообразието на търсените изисквания, както в Лондон, Ню Йорк и Париж, каза Лиъм Бейли, директор жилищни проучвания в Knight Frank. Проверените и изпитани пазари със сигурна инфраструктура, политическа и законова стабилност ще се окажат победителите в дългосрочен план, допълва той.
Най-бързото нарастване на цените на глобалния пазар на луксозни имоти е отчетено в Шанхай. Там увеличението е било с 21% до 17,7 хил. долара за кв. м според индекса на Knight Frank. Китайският град е следван от Бомбай и Сингапур.

Станете почитател на Класа