Имотните пазари на Хонконг и Латвия - първенци по ръст

Цените на жилищата в Хонконг са отбелязали най-голям ръст през миналата година, като нарастването е било с над 20%, сочи доклад на Knight Frank, цитиран от британския „Гардиън“. На другия полюс е Ирландия, която е отбелязала най-големия спад от почти 11%, според оценките на експертите. Въпреки стагнацията в Европа и САЩ азиатските пазари и Близкият изток отбелязват ръст в цените. На второ място след Хонконг се нарежда Латвия с растеж от почти 17%. Балтийската страна е следвана от Израел, която е отбелязала годишно повишение от 16,2%. Следващият пазар с ръст отново е азиатски - Китай е отбелязал положителна промяна с 15,3%. Сингапур остава пети с повишение от 14%.
От Европейския регион Австрия е един от големите победители с почти 10% увеличение на цените. Тя е следвана от Франция, която е постигнала 9,5% повишение. При Индия годишната промяна е 8,9%, при Полша – 8,1%, а в Дания е 7,8%. С близки стойности е Тайван (7,4% ръст), Белгия се нарежда на 12-о място с 6,8%, следвана от Норвегия (6,6%) и Малайзия (6,2%). Като цяло Азиатско-Тихоокеанският регион е получил ръст от 7,5%, а Близкия изток – 5,3%. Интересна тенденция се забелязва в Дубай, където има спад от 6,1%
Изглежда все по-вероятно азиатските пазари да избегнат краха на цените, но е възможно много от тези държави, определяни преди като „горещите пазари“, да загубят част от стойността си по-късно през тази година, предполага Лайъм Бейли, ръководител жилищни проучвания в Knight Frank.
В Южна Америка пазарът е бил с положителна стойност от 3,8%. В Европа ръстът е бил от 1,4%, но освен Ирландия Гърция също е отбелязала сериозен спад от 6%. Португалия, Испания, Италия и Исландия също дърпат цените надолу. Те са се понижили съответно с 4%, 3,5%, 1,4% и 1,4% в тези страни. За Северна Америка като цяло стойностите клонят около нулата, но спадът в САЩ е с повече от 4%. Той се компенсира от растежа в Канада, който е с подобни стойности. Великобритания е отбелязала повече от скромен ръст от 0,7% дори в сравнение с Германия, която има 3% повишение. Тази година изгледите за САЩ и Европа не са добри, допълва Бейли. В Америка равнището ще се запази около нулата, докато на Стария континент може да падне дори под тези граници, допълва той. Като цяло данните за света са окуражителни спрямо 2009 г. На фона на понижението в цените с 3,8% през 2009 г. през 2010 г. се наблюдава скромно възстановяване от 2,8%.


Станете почитател на Класа