Огледите на жилища се увеличават, но е рано за вдигане на цените

Евгени Сираков

Броят на огледите на жилища се е увеличил с 23% за първите два месеца на 2011 г. спрямо последните месеци на 2010 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Над 800 прегледа на жилища са били извършени само през последната седмица в България, като пазарът се характеризира с голямо предлагане и падащи цени. Това стимулира купувачите да се сдобият с нов дом. В резултат - броят огледи на квартири се повишава значително.
Според статистиката активните купувачи правят поне по два огледа на седмица, докато през миналата година са ходели на едва 3-4 месечно, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес“. Според експертите повечето продавачи са изтълкували засиления интерес грешно и са вдигнали цените или са изтеглили офертите си с намерение да чакат по-високи цени. Търсенето обаче остава на най-ниските ценови нива, купувачите не са готови да надскочат предварително обявения бюджет и вземат решение бързо само когато офертата е изгодна по цена, обяснява Тасева. Консултантите са на мнение, че повишаването на офертните цени ще изиграе лоша шега не само на продавачите, но и на пазара като цяло.
Наблюдава се доста голямо оживление на пазара за жилища в София, докато страната е по-затихнала, коментира за „Класа“ Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериън пропъртис“, агенция за недвижими имоти. В столицата има събуждане, голям интерес и доста повече сделки се сключват спрямо същия период миналата година. Традиционно годината започва слабо, но 2011 г. е изключение, допълва тя. Може би хора, които са чакали доста дълго време, повече от 2 години, считат, че сега е времето да се върнат на пазара. През януари са сключени 2 пъти повече сделки спрямо същия период на миналата година.
От „Бългериън пропъртис“ отчитат нарастване на огледите 2-3 пъти, както и наличие на много нови оферти. Но не мога да кажа, че има промяна в цените спрямо последните месеци на 2010 г., каза Стойкова. Възстановяването на пазара ще започне от увеличаване обема на сделките, които се реализират, а те се възстановяват, макар и с по-бавен темп. Според данни на Агенцията по вписванията през 2010 г. реализираните продажби за град София са с 6% повече спрямо 2009 г. Това е положителен сигнал за сектора според експерта и може да се тълкува като започващо възстановяване на пазара в столицата.
По данни на НСИ имаме повишение с над 20% в броя на сключените сделки през януари 2011 г. спрямо 2010 г., уточни Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Една част от тях са изповядани 2011 г., но са били подготвени през 2010 г. Нямахме динамизиране през януари по отношение на огледите и сделките, защото клиентите и брокерите бяха болни от грип, а и политическата обстановка не беше добра. Но през февруари имаме повишаване на интереса, допълни той. Отчитаме повече обаждания, по-голям брой огледи и повишаване броя на сделките.

Станете почитател на Класа