Инвеститорите са предпазливи към частните фондове за имоти

Частните фондове за недвижими имоти са станали все по-малко привлекателни за инвеститорите през 2011 г. спрямо 2010 г. според проучване на изследователската компания Preqin, съобщи Reit.com. Те са открили, че предизвикателствата пред бранша, които варират от пазарните условия през цените на имотите до слабите постижения на дяловото разпределение в последните години, са поставили инвеститорите в позиция на незаинтересованост към фондовете за недвижими имоти.
Около половината от повече от 100 институционални вложители в имоти по света са посочили в анкета, че най-вероятно няма да инвестират в частни фондове за недвижимо имущество тази година. 6% от запитаните все още не са взели решение, а 45% засега имат намерение да участват в подобни фондове в рамките на следващите 12 месеца.
Пазарните условия остават нестабилни, това принуждава инвеститорите да бъдат изключително предпазливи по отношение на вложенията си във фондовете за имоти, каза Андрю Мойлан, мениджър данни за недвижими имоти в Preqin.
Като допълнение 37% от анкетираните вече са направили инвестиции в имоти през 2010 г., което е по-малък брой, отколкото са били през 2009 г. Тогава 45% са участвали със свои вложения в недвижимо имущество. Проучването е разкрило, че 60% от северноамериканските инвеститори планират вложение във фондовете, докато в Европа процентът е едва 35.
Нежеланието на европейските респонденти се дължи най-вече на новите правила за региона, посочва още изследването. Други страхове са свързани с общото състояние в сектора, ликвидността на имотния пазар, оценките и разминаването на интересите и очакванията между управляващите фондовете и инвеститорите. Мойлан предполага, че ако мениджърите искат да наберат капитал в тази среда, те трябва да обяснят как ще преодолеят проблемите, пред които пазарът е изправен. Според него проучването дава и окуражителни за фондовете сигнали. Тези, които планират да инвестират тази година, ще вложат повече средства, отколкото през 2010 г. По-големите северноамерикански играчи се подготвят за участие през първата половина на годината, допълва той.

Станете почитател на Класа