Пасивните сгради спестяват около 90% от сметките за отопление

Разходите за изграждане на пасивни сгради са по-големи с около 5% от обичайното строителство, а постигнатата енергийна ефективност е приблизително 20% повече. Сметките за отопление в пасивните сгради са приблизително 10 пъти по-ниски, каза за в. „Класа“ Стефан Атанасов от информационна група „Пасивни сгради в България“.
По данни на групата в страната към момента има една завършена сграда от този тип, а през лятото се очаква да бъде пусната в експлоатация и втората. При ново строителство допълнителната инвестицията, за да се направи сградата пасивна, е около 11%. Изчисленията на информационната група показват, че тя се възвръща за период от 8 до 10 години. Според данните на групата през тази година предстои да започне изграждането на още 15 пасивни жилищни сгради. Прогнозите са в следващите години броят на домовете от този вид да се повиши чувствително.
В момента в страната няма как да се направи реновиране на обществени сгради, които да бъдат превърнати в пасивни. Причината за това е начинът на провеждане на обществените поръчки, където определяща е ниската цена, заяви Атанасов. По думите му всичко се прави по наредба, която определя минималните изисквания, а предложенията на групата за са максимални възможности на енергийна ефективност.
Добрите практики в строителството на пасивни сгради са основно в Германия, Австрия, Швейцария, където са въведени задължителни стандарти новостроящите се сгради да са пасивни. Германските банки дават безлихвени кредити до 50 хил. евро на предприемачи, които искат да изграждат такива обекти, което допълнително стимулира инвеститорите да се реализират такива проекти, зави още Стефан Атанасов. Той коментира, че изследване, направено сред европейци, живеещи в такива къщи, сочи, че 2/3 оценяват комфорта на живот и само 1/3 оценяват спестените средства.


Какво представляват пасивните сгради

При пасивно строителство се потребяват под 15 киловатчаса ток за отопление на квадратен метър площ годишно. За сравнение при старото строителство в България се харчат средно 200 киловатчаса на квадрат, а новото, при което има 5 см топлоизолация – 145 киловатчаса. По думите на Стефан Антонов от информационна група „Пасивни сгради България“ годишно само през стените на стара еднофамилна къща се губи енергия за около 700 лв. Отделно се смятат топлозагубите от прозорци, подове и покрив.

Станете почитател на Класа