Цюрих и Женева са най-скъпите градове за строителство

Швейцарските градове Цюрих и Женева бяха признати за най-скъпите градове за строители и инвеститори в изграждането на жилища и търговски обекти за последната година. Това сочат данни от последното проучване на консултантската компания Harris. Според изследването строителството в Швейцария струва два пъти по-скъпо спрямо повечето страни в Европа. Като причина за това експертите посочват по-бързото възстановяване на сектора в страната, заради което поскъпват и работната ръка, и строителните материали.
Компанията уточнява, че за провеждане на изследването са взети за изходна точка цените на строителството във Великобритания, спрямо които тези в Швейцария са с 60% по-високи. През тази година Швейцария се оказва по-скъпа от миналогодишния лидер в класацията Дания, в която сега строителството е с 41% по-скъпо от това на Острова. Като цяло Западна Европа показва завидно постоянство в поддържане на ценовите нива, като в Германия, Франция, Белгия и Италия цените са около 97-107% спрямо британските, допълват от Harris.
Проучването показва още, че в ЦИЕ до голяма степен инвестициите са идвали отвън, поради което сривът на пазарите е накарал много строители да преосмислят стратегиите си и в някои случаи да се оттеглят, оставяйки на банките и финансовите институции недовършени обекти, за които няма търсене, в резултат на което цените са спаднали.
В изследването на Harris място намира и България. Тя е подредена сред страните с най-ниски разходи за строителство в ЕС, които варират между 41 и 69% от тези във Великобритания, приети за база с коефициент 100, уточнява investor.bg.
От съседните балкански страни Румъния и Сърбия се доближават до България по строителни цени. Там те са между 50 и 64% за Румъния и между 46 и 66% за Сърбия от тези във Великобритания. За сравнение, в Турция те са между 51 и 79%, в Гърция – между 60 и 77%, а в Македония е по-евтино, като там цените са от 43 до 59% от тези на Острова. Най-евтиният пазар в света за строителство е Шри Ланка, където разходите започват от една четвърт и достигат до 30% от тези във Великобритания.


София на първо място в ЦИЕ по планирани офиси

София се нареди на първо място сред пазарите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по обема от офис проекти в процес на развитие, изчислени като дял от наличните площи, сочи доклад на CB Richard Ellis. Този дял в момента е около 27% в сравнение с около 23% в Букурещ, който се нарежда на второ място по този показател в региона. Делът на проектите в процес на развитие в Загреб и Будапеща пък е едва с около 2-3% от общия обем от налични площи. Белград е пазарът с най-висок процент незаети площи в ЦИЕ – около 28%.
Според доклада през полугодието на 2010 г. модерните офис площи в София са се увеличи с 1,3 млн. кв. м. От CBRE коментират, че общият обем от офиси в процес на развитие в столицата постепенно се понижава, вследствие на забавянето на строителната активност.

Станете почитател на Класа