С 45% падат цените на вилите по гръцките острови

С около 45% са се сринали цените на ваканционните имоти на островите в Гърция, съобщи „Блумбърг“. Основната причина за това са проблемите на южната ни съседка с огромния й бюджетен дефицит. Това силно намали интереса на купувачите за придобиване на имот в района. Вече са факт оферти за вила в строеж на остров Миконос за 2 млн. евро, което е намаление на цената от 500 хил. евро. Друга вила на острова с басейн и осем спални пък си търси купувач за скромните 4,1 млн. евро при първоначално поискани 5,5 млн. евро. Имот с три спални на остров Корфу се продава за 750 хил. евро, което е двойно по-малко от първата оферта за 1,4 млн. евро. Гърция днес е много неприветливо място за инвестиции, твърди брокерът на недвижими имоти Майк Браунхолц от Prestige Property Group. Обстановката няма да се подобри, докато страната не се справи с икономическите си проблеми, допълни още той. Гърция разчита много на спасителната помощ от 110 млрд. евро от ЕС и МВФ. Като антикризисна мярка премиерът на страната Георгиос Папандреу реши и да наложи по-високи данъци, включително и върху луксозните имоти, което е опит да се покаже, че и богатите също плащат солено за проблемите на държавата.
Средиземноморската държава притежава около 1000 острова и има 10-ата по дължина плажна ивица в света, което привлича над 15 млн. туристи годишно. Икономическите несполуки на страната обаче накараха много хора да се откажат от инвестиции в региона.
Франция е облагодетелствана от гръцката криза, тъй като предлага по-добри оферти от тези на южната ни съседка, а и икономическото й бъдеще е по-ясно. В Испания, Португалия и Италия имотите поевтиняха по-слабо.
Цените на луксозните жилища в Испания паднаха само с 8 до 10% спрямо бума през 2008 г. по данни на сайта за имоти Idealista.com. В другата иберийска държава - Португалия, пазарът се задържа стабилен. В Италия почти не могат да се намерят имоти с отстъпка от цената, откакто страната излезе от рецесията в края на 2009 г. Гръцките богаташи от своя страна инвестират сериозни суми в Лондон. През април те са формирали около 6% от всички сделки за имоти на стойност над 2 млн. паунда в британската столица.

Станете почитател на Класа