Разпродават дребен бизнес на безценица

Разпродават дребен бизнес на безценица
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.01.2021
  • Share:

COVID-19 изкара ресторанти, кафенета и билярдни зали за прода, в София наемите паднаха двойно, търсенето е 80 процента по-ниско от преди пандемията

 

/КРОСС/Изключително драматичен е пазарът на бизнес имотите, както по отношение на наемите, така и на продажбите. Сривовете в цените са заради несигурността, а в обявите за продажби присъстват от тенискортове, до кафенета и фитнес зали. Но въпреки спада в цените, сделките с бизнес имоти са поне 50 процента надолу. Това коментираха пред „Труд" мениджъри от няколко водещи брокерски агенции в страната.


„Търсенето на наем на бизнес имоти преживява спад от поне 80 процента в сравнение с офертите от преди пандемията. Става дума за офиси, магазини, аптеки, складове, бизнес сгради, а цената на квадратурата в София, в централните райони вече е около 15 евро за квадратен метър", коментира пред „Труд" Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми и бизнес имоти" в агенция „Адрес". За сравнение, преди пандемията от коронавирус цените са били между 20 и 30 евро на квадратен метър. За да не губят доход от собствеността, която имат, хората се принуждават да я отдават на много по-ниска цена", допълни Рангелова.

 

По думите ѝ таксите за поддръжки също са много ниски. Задържа се като тенденция и скъсяването на сроковете за наем в договорите. Ако по-рано бизнес имотите са се отдавали под наем за период от 5-10 години, то сега договорите се подписват за 12 или 24 месеца, отбеляза още Йорданка Рангелова.

 

В Благоевград десетки са обявите да продажба на заведения за хранене, кафенета, билярд клубове или пицарии. Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така, че който реши да купува, може още на следващия ден да влиза с персонал и да работи.

 

Цените за продажба варират от 520 евро до 1300 евро на квадратен метър в зависимост от локацията, обзавеждането, квадратурата, екстрите. Повечето от продаваните заведения се намират в широкия център на града или пък са част от бизнес сгради.

 

Според брокери от Пиринско доста от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба. Обявени за продан заведения, ресторанти и магазинчета има и в курортите Банско и Сандански. Там цените са по договаряне и падат до 300-400 евро на квадратен метър.

Станете почитател на Класа