"Зелената сделка": Започва финансирането по фонда за справелдив преход

"Зелената сделка": Започва финансирането по фонда за справелдив преход
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    03.01.2021
  • Share:

До средата на тази година трябва да бъдат завършени териториалните планове за областите, одобрени за финансиране по Европейския фонд за справедлив преход. За постигане на общата европейска цел - 55% по-малко въглеродни емисии през 2030-а спрямо 1990 година, страната ни ще разполага с 2 милиарда и 300 милиона лева от Фонда. Те трябва да бъдат инвестирани в конкретни проекти до 2024 година.

 

Производство на зелен водород в индустриални мащаби, създаването на институт за проучване на самолетни двигатели с ниски емисии, нова скоростна жп линия през Саксония. Това са само някои от проектите, които Германия реализира като част от усилията да трансформира икономиката си в нисковъглердна. Страната се очаква да бъде един от най-големите бенефициенти на Фонда за справедлив преход, по който България също ще получи финансиране. За да се случи това обаче, страната ни трябва да завърши териториалните планове на одобрените за подпомагане региони - областите Перник, Стара Загора и Кюстендил.

 

"Дава се възможност както за чисто икономически мерки, свързани със създаването на нови производства, нови предприятия, трансфер на технологии, иновации, стартиращи предприятия, така наречените стартъпи, инкубатори за нов тип икономика на територията на областите на страната. Така и се дава възможност за включване на по-широкомащабни мерки, свързани с изграждането на възобновяеми енергийни източници", заяви заместник-министърът на регионалното министерство Деница Николова.

 

От синдикатите обаче предупреждават, че близо 100 хиляди работни места ще бъдат засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика.

 

"Това, за което настоявахме ние, е да бъде изградено голямо държавно предприятие с част от средствата, които са заделени от ЕС, и тогава да се пристъпи към квалифициране и преквалифициране на работещите в комплекса "Мини Марица Изток", а не да се залага самоцелна квалификация и преквалификация, за да може след това тези хора да бъдат добре квалифицирани безработни", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

 

Преходът ще изисква и ревизирането на някои дългосрочни проекти, смятат от екосдружение "За Земята".

 

"Страната ни трябва да внимава за дългосрочни проекти, които са свързани с изкопаеми горива. Тук включваме и ядрената енергия. Всичко, което е свързано с газова инфраструктура, тези открития, към които се стремим за газ и петрол в Черно море. За съжаление, това са проекти, на които времето им направо можем да си кажем, че времето им е отминало, каза Генади Кондарев от екосдружение "За Земята".

 

Конкретните проекти, които ще бъдат финансирани по Фонда за справедлив преход, ще станат ясни със завършването на териториалните планове за одобрените вече региони. България преговаря с Европейската комисия към тях да бъдат включени и още 8 области в страната.

 

Станете почитател на Класа