Обмислят нови мерки за компенсация на бизнеси, ако бъдат ограничени

Обмислят нови мерки за компенсация на бизнеси, ако бъдат ограничени
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    05.11.2020
  • Share:

Правителството обмисля нови мерки и компенсации за бизнеса, ако се наложи по-сериозно затягане на мерките заради нарастващото разпространение на коронавируса в страната. Това стана ясно от изказване на социалният министър Деница Сачева.

"Трябва да намерим верния баланс между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това всички да носим маски, вече и на обществени места", каза министърът.

Сачева коментира, че и в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно. "Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, може да се потърсят и други възможности", каза министърът на труда и социалната политика, цитирана от БТА. 

Към момента предвижданията са, че ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор, посочи още тя. Сачева допълни, че със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално би трябвало да бъдат затворени, така както в момента са ограничени заведенията.

Министър Сачева каза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на други сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като вероятно схемата "60/40" трудно би работила.

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участието на работодател", обясни министър Сачева. Тя добави, че ще се види какви ще са необходимите "сметки и разчети" за двата варианта.

За разработването на нова мярка в подкрепа на бизнесите, които може да претърпят загуби заради рестрикции, Сачева анонсира преди дни.

Очаква се бъде предложена мярка, която да даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси да се плаща сума - два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден, или по 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.

В социцалното министерство обмислят и как с европейско финансиране да се подпомогнат нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи заради новите ограничителни мерки след последните наложени ограничения.

Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа