Промените в Закона за горивата ще доведат до укриване на данъци и акцизи

Промените в Закона за горивата ще доведат до укриване на данъци и акцизи
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.10.2019
  • Share:

Промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, известен и като Закона за горивата, ще доведе до укриване на данъци и акцизи, посочи пред журналисти в Боровец Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. 

Нелегалната търговия достигаше до 20 – 30% от общия обем и това е по данни на Министерството на финансите около 800 млн. лева годишно, каза Валентин Златев, член на УС на БПГА.

Законът е в сила от януари тази година. Златев посочи, че държавата вече се похвалила че е събрала тази година 300 млн.лева повече като данъци и акцизи от сектора на търговията с горива. 

Промени в закона за горивата ще нарушат неговият фундамент и ще го направят безсмислен, посочиха от БПГА. С този закон се иска регистрация на всички търговци, вносители и транспортни фирми в сектора, защото сега има много фирми "еднодневки", каза Андрей Делчев, изпълнителен директор БПГА. Затова първо трябва да се види кой какъв е.

"Като видим кой е регистриран, може да се провери дали изпълнява задълженията, и ако не го прави, да си понесе санкциите. Такава е и целта фирмите в бизнеса с горивата да имат обезпечения за дейността си. От тези обезпечения държавата може да си събере глобите. Със закона отпаднаха мобилните бензиностанции, а сега се иска тяхното възстановяване", посочи Андрей Делчев.

В момента регистрацията на фирмите тече, документи ще се приемат още 23 дни, добави той.

Към днешна дата документи за регистрация в Министерството на икономиката са подали 238 фирми. Зад всяко заявление стоят няколко десетки или няколко стотици камиони, или десетки и стотици бензиностанции. Подадени са документи за общо няколко хиляди обекта в сектора, каза от своя страна Божидар Терзиев.

Целта на закона е да има ясни правила и да се намали сивият сектор - той е огромен и създава корупция, подчерта Андрей Делчев. В обсъжданията за промени бяха отчетени мненията на тези, на които законът пречи. Земеделците и строителите поискаха да бъдат изключени от закона, а тези два сектора са с най-голямо потребление на горива. Фирмите в тях ще могат да продават горива и няма да може да бъдат контролирани, посочи Делчев.

„С промените се иска облекчаване на режима на пълнене на бутилки с пропан бутан. Сега изискването е фирмите да имат поне 10 хиляди оборотни бутилки - това е икономическият минимум за някаква печалба“, заяви той

Според него големите фирми имат много повече бутилки. С предлаганите промени се иска фирмите да имат само 1000 бутилки за пропан-бутан. Такава фирма е нежизнеспособна и ще прави нарушения, коментира Делчев

Връщането на режима за пълнене на бутилки за битова употреба на газстанции е опасно за потребителите и води до укриване на данъци и акцизи“, добави още той.

Според него мобилните бензиностанции са средство за заобикаляне на закона и реализиране на горива, които нелегално влизат в страната. Сега законът за горивата изиска бензиностанциите да са недвижими имоти и да отговорят на условията на Закона за устройство на територията, с всички съответни разрешения. Мобилните бензиностанции ще са цистерни, които някой може да паркира близо до училища и до детски градини.

„В последните 80 години тези подвижни бензиностанции са забранени в Европа, посочи Валентин Златев. С предлаганите промени преместваемите бензиностанции също ще бъдат разрешени, а това са туби и бидони - на места без никакъв контрол“, добави Андрей Делчев.

„Има една група хора, които не само искат промени в закона - те просто искат законът да го няма, да не бъдат контролирани и да не се отчитат на никого, каза Валентин Златев. Ако искаме да бъдем правова държава, законът за горивата трябва да важи за всички и ние не разбираме защо министърът на икономиката е готов на промени, които буквално да отменят Закона за горивата“, заяви Златев. „Не случайно Европейската комисия в свой доклад казва, че България трябва чувствително да подобри събираемостта на данъците, а законът за горивата е средство за това“, посочи още той.

 

Екип на Investor.bg

Станете почитател на Класа