Intel планира пускането на таблети от следващо поколение

Intel планира пускането на пазара на таблети от следващо поколение, които ще са по-леки, по-тънки и с много повече функционалности. На 27 септември компанията и нейни партньори ще покажат устройства под управление на новата операционна система Windows 8, работещи с енергийноефективни процесори Atom, информира TechNews.bg. На събитието, за което съобщава Engadget.com, ще участват водещите производители на компютри и смартфони, вкл. HP, Lenovo, Acer, Dell, Asus, Samsung и ZTE. Очаква се всички те да покажат нови модели таблети и хибридни устройства с отделяща се клавиатура.
Intel влага сериозни усилия да наложи своите процесори в мобилния сегмент. Чиповете на компанията доминират в персоналните и преносими компютри, но при смартфоните и таблетите има други лидери - процесори с различна от интелската архитектура, каквито са ARM чиповете, произвеждани от множество компании.
Microsoft, която е половинката от доминиращия в РС света дует Wintel, също обяви поддръжка на ARM чиповете с новата си операционна система Windows 8, която ще има специална версия за таблети с ARM архитектура. Intel, от своя страна, ще се опита да наложи по-масово енергийноефективните си процесори Atom в таблетите и смартфоните. Досега Atom чиповете доминираха в нетбуците, но този сегмент от пазара постепенно отпада, изместван от таблетите. Сред част от нововъведенията са функцията за разпознаване на гласове, докосване и проследяване на движението на пръста. Наличен ще е дори базиран на жестовете интерфейс.
По мнението на Intel един ден в ултрабуците ще бъдат добавени технологии, които потребителят вече среща при таблетите и смартфоните. Именно затова в „арсенала“ на устройствата, компанията смята да включи функции, характерни за хитовите в момента продукти като iPhone, iPad, Samsung Galaxy и редица други таблети и смартфони на различни фирми. Става дума за сензорни жироскопи, акселометри, GPS системи, както и възможност за връзка с мобилните 3G и 4G LTE мрежи.
Една от иновациите е озаглавена Dragon Assistant и представлява инструмент, разпознаващ гласове. Той е създаден от Nuance и ще се появи официално в продуктите на Dell по-късно през годината. Близо 40 нови модела ултрабуци пък ще разполагат със сензорни екрани и ще работят с излизащата през октомври операционна система Windows 8. Други предвидени подобрения са удължения живот на батерията, както и гъвкавостта на устройствата – те по-лесно ще могат да се трансформират от ултрабук в таблет и обратно. Към момента на пазара се предлагат към 70 модела ултрабуци на различни марки. Амбицията на Intel е през идната 2013 година този брой да бъде поне удвоен, съобщава Phys.org. В най-добрия случай тези функционалности ще бъдат възприети от клиентите като качествени иновации, а в най-лошия – като ненужен пълнеж, коментират от агенцията.

Станете почитател на Класа