Как Apple изхранва редица медии

Като IT директор и онлайн разработчик Сет Уайнтрауб наистина е печелил нелоши пари. Въпреки това преди няколко години той решава да изкарва прехраната си, като пише за технологиите, вместо да ги създава. Така той основава блога 9to5Mac, който е един от водещите онлайн медии за компанията от Купертино. 9to5Mac сега е част от медийната екосистема, който улавя всеки малък фрагмент от новини за новите продукти на Apple и го разпространява мигновено, пише в свой анализ Wall Street Journal.
"Ако имах възможност, сигурно щях да нарека страницата си 24/7-Apple", казва Уайнтрауб. Онлайн присъствието му обаче е доста скъпо на време. "Аз вземам моя компютър, когато се събудя. А вечерта последното нещо, което преди лягане правя, е да отместя компютъра настрани. С Apple се занимавам почти всяка минута, когато съм буден".
Необятният апетит на обществеността за новини около Apple трансформира новините около американската компания в доходен бизнес – независимо за каква медия иде реч. Това стана ясно отново в сряда, когато в Сан Франциско беше представен новият iPhone. Причината - историите за Apple съчетават високите такси за реклама, които обикновено са свързани с технологичните новини, с масовото привличане, което се излъчва от компанията. Apple е една от най-големите и най-интересните фирмени истории на всички времена.
Биографията на Уолтър Айзъксън за съоснователя на Apple Стив Джобс е най-продаваната книга през миналата година на Amazon. Списанията с Джобс на корицата си се продават на вестникарските будки обикновено с 25 до 45 процента по-добре, отколкото предишния брой. През октомври миналата година юбилейно издание на Time, посветено на смъртта на бившия шеф на Apple, се продаде два пъти по-добре от обикновено.
Ефектът на ореола върху Apple не спира дори пред телевизора. Според Nielsen CNBC може да разчита на повече зрители, когато Apple представя тримесечни резултати. Ако те са добри, шансовете значително се увеличават. Когато през април миналата година данните на Apple ясно надминаха очакванията, телевизионната станция докладва на следващия ден с 56 процента повече зрители в аудиторията между 25- до 54-годишните. CNBC излъчи четири специални репортажа, между другото и документален филм за Стив Джобс, озаглавен "Хипито за милиарди долари". И до този момент този филм е лентата с втория най-висок рейтинг в горепосочената аудитория за последната година.
Но ефектът е много по-очевиден в интернет. Там писането за Apple продължава да се счита за идеалния начин за привличане на максимален брой посетители до сайта и съвсем не между другото и за начин за генериране на значителни приходи от реклама. „Това е опасна игра, когато даден сайт обхваща всичко, което прави Apple и скрива новините за другите компании, само за да се постигне по-голям трафик", казва Тим Стивънс, главен редактор на Engadget, технологичен блог, който принадлежи към концерна AOL.

www.dnes.bg/

Станете почитател на Класа