Insider: Пекин отне от Ню Йорк титлата на „световна столица на милиардерите“

Insider: Пекин отне от Ню Йорк титлата на „световна столица на милиардерите“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

По оценка на Форбс, 33 нови милиардери са се появили в Пекин през 2020 г. и сега градът е изместил Ню Йорк от позицията на столица на най-богатите в света, съобщава Insider. Както отбелязва вестникът, Америка винаги е била дом на най-богатите хора в света, които са предпочитали други страни пред нея, но сега Китай настъпва по петите САЩ.

 

По света се появи нова "столица на милиардерите", съобщава Insider. Сега тази позиция е заета от Пекин - както установиха журналистите, в китайския мегаполис живеят повече милиардери, отколкото в Ню Йорк, който преди е носил титлата.

 

Според Световния списък на милиардерите на Forbes за 2021 г. 33 нови милиардери са се появили в китайската столица през миналата година. Така общият брой на богатите хора тук достигна 100 и с наистина малка разлика, Пекин измести Ню Йорк с неговите 99 милиардери.

 

Както отбелязва вестникът, през 2020 г. американският мегаполис се сдоби със само седем нови милиардери. В същото време, Insider обръща внимание, че населението на Ню Йорк е около 40% от това на Пекин: общо 8,4 милиона души живеят в Голямата ябълка срещу 21 милиона в столицата на Китай.

 

За най-богат жител на Пекин бе признат за основател на ByteDance, който притежава платформата TikTok, Джанг Имин, чието състояние се оценява на 35,6 млрд. долара.

 

Insider припомня, че САЩ отдавна са дом на повече милиардери от която и да е друга държава в света. Китай обаче вече започва да стъпва по петите на Америка. През изминалата година Китай и Хонконг са придобили съвместно 210 нови милиардери - никоя друга държава не се е доближила до такива цифри.

 

В допълнение към Пекин, десетте най-големи града в света с най-много милиардери включват и още четири китайски града. И така, Хонконг с 80 богаташи зае трето място, Шенжен с 68 - пето, а Шанхай с 64 - шесто. Единственият американски град, който влезе в списъка заедно с Ню Йорк, беше Сан Франциско с 48 милиардери.

 

Изданието също така подчертава, че пандемията на коронавируса демонстрира колко голяма е разликата между най-богатите хора в света и останалите. През 2020 г. според Forbes в света са се появили 660 нови милиардери. В резултат на това сега има общо 2 755 милиардери, а общото им състояние се оценява на 13,1 трилиона долара.

 

В САЩ, по време на пандемията, 44% от милиардерите станаха още по-богати, докато 80 милиона американци загубиха работата си и почти 8 милиона попаднаха под прага на бедността.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа