New York Times: „Разумна крачка напред“ - САЩ и Иран отчетоха първия успех на преговорите във Виена

New York Times: „Разумна крачка напред“ - САЩ и Иран отчетоха първия успех на преговорите във Виена
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2021
  • Сподели:

На преговорите във Виена, с помощта на посредниците, САЩ и Иран успяха да се споразумеят за създаването на две работни групи, които да синхронизират връщането на двете страни към спазването на условията на ядрената сделка, пише The New York Times . Преговорите бяха "конструктивни", заявиха американски и европейски служители и макар да не очакват незабавен пробив, Вашингтон и Техеран със сигурност са направили "разумна крачка напред".

 

С помощта на посредниците, САЩ и Иран се договориха да създадат две работни групи, които ще се опитат да върнат и двете страни в съответствие с условията на иранското ядрено споразумение от 2015 г., пише The New York Times.

 

На среща на страните по споразумението във Виена страните се договориха да сформират една работна група, която ще разгледа въпроса за повторното интегриране на Съединените щати в архитектурата на сделката, което предполага отмяна на строгите икономически санкции, наложени след решението на бившия американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от договора през май 2018 г.

 

Втората работна група ще съсредоточи всичките си усилия върху връщането на Иран към ограниченията за обогатяване на ядрени материали и натрупване на запаси от обогатен уран.

 

Според Михаил Улянов, постоянен представител на Русия при международните организации във Виена, тези групи вече са започнали своята работа. По-специално Улянов определи заседанието на комисията по иранската сделка, което се проведе във вторник, като успешно.

 

В своя акаунт в Twitter обаче той предупреди, че „възстановяването на JCPOA ще отнеме време“. "Колко? Никой не знае. Има много трудни проблеми за решаване. Най-важното е, че след днешното заседание на Съвместната комисия във Виена започна практическа работа в тази посока “, каза той.

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че Америка ще се върне към сделката, което потенциално може да доведе до отмяна на приблизително 1600 санкции, наложени на Иран от Тръмп, който счете сделката с Техеран за твърде неубедителна. По-специално бившият президент се опита да убеди Иран да преразгледа условията на сделката чрез икономически натиск.

 

До голяма степен именно поради тези санкции европейците - също страни по споразумението - не успяха да предоставят на Иран икономическите ползи, предвидени в сделката. Година след като САЩ се оттеглиха от договора, Иран започна да надвишава договорените нива на обогатяване на ядрени материали.

 

Към този момент американските власти изчисляват, че „времето за пробив“ на Иран - или времето, необходимо за натрупване на достатъчно обогатен уран, за да се изгради едно ядрено оръжие - е само няколко месеца.

 

В същото време иранските власти твърдят, че могат да се върнат към спазването на сделката доста бързо. Но същевременно те настояват Съединените щати да отменят санкциите си, преди Иран да вземат такова решение. В същото време Вашингтон се придържа към противоположната позиция, вярвайки, че първата стъпка трябва да бъде направена от Техеран.

 

Задачите на новите работни групи включват създаването на пътна карта за едновременно връщане на двете страни към спазването на споразумението. Въпреки това, дори ако Иран и Съединените щати постигнат пробив, ще отнеме известно време, за да се проверят стъпките на двете страни, тъй като има редица технически затруднения по този въпрос, докато нито Техеран, нито Вашингтон очевидно не са склонни да си имат доверие .

 

По-специално, компаниите, които бяха силно засегнати от антииранските санкции и са решени да продължат да правят бизнес със страната, ще искат уверения, че новата администрация няма да налага наказателни мерки отново. Иран се надява не само да чуе обещания за икономически ползи, но и да ги получи на практика, докато САЩ се стремят да създадат първо режим на проверки от МААЕ.

 

Във Виена Иран проведе среща с настоящите участници в сделката, с изключение на САЩ - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия. Разговорите се проведоха под егидата на Европейския съюз в Гранд-хотела, докато американската делегация седеше в съседна сграда.

 

Това разположение на делегациите се дължи на факта, че Иран отказа директен диалог със САЩ, така че европейците трябваше да създадат механизъм за своеобразна совалкова дипломация.

 

Енрике Мора, заместник генерален секретар по външната политика на ЕС, който ръководи срещата, каза, че разговорите са "конструктивни". „Съществува единство и ангажираност към съвместен дипломатически процес с две експертни групи по прилагането на ядрените ограничения и премахването на санкциите“, добави той.

 

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви в тази връзка, че преговорите ще бъдат изградени около работните групи, които европейците ще сформират заедно с други страни по споразумението. В същото време той определи преговорите като "разумна стъпка напред", добавяйки обаче, че САЩ "не очакват бърз или незабавен пробив, тъй като тези дискусии трябва да бъдат трудни".

 

 

Превод: ЕС

 

Станете почитател на Класа