Турция: Ще има непредвидими последствия от натиска на САЩ за S-400

Турция: Ще има непредвидими последствия от натиска на САЩ за S-400
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.03.2021
  • Сподели:

Отношенията между Вашингтон и Анкара започнаха да се влошават, след като последната подписа договор с Русия за закупуване на няколко системи за ПВО S-400 в края на 2017 г. Турция многократно подчертаваше, че решението е въпрос на национална сигурност, но не това не спря Съединените щати от налагането на санкции срещу страната.

 

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви в интервю за Bloomberg, че конфронтацията на Вашингтон с Анкара относно закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана може да доведе до неочаквани и неприятни резултати за Съединените американски щати.

 

Той изтъкна неотдавнашния пример за блокиране на износа от САЩ на самолетни двигатели за Турция, необходим като част от договора на Анкара за продажба на 30 бойни хеликоптера ATAK на Пакистан.

 

Президентският говорител обвърза решението на Вашингтон с двустранния спор за руската система S-400. Сега договорът на Пакистан за закупуване на ударни хеликоптери вероятно ще бъде възложен на Китай вместо на Турция, посочи Калин.

 

През последните няколко години Пекин се превърна във виден играч на световния военен пазар. В същото време предишната и настоящата американска администрация разглеждат Китай като една от основните потенциални "заплахи" за Съединените щати.

По този начин вероятното възлагане на пакистанския договор за хеликоптери на Китай е загуба за Вашингтон от собствените си дела, обясни Калин.

Ибрахим Калин отбеляза, че Турция и Съединените американски щати могат да си сътрудничат по "много конструктивен начин", като се упълномощават взаимно и съвместно се занимават с общи въпроси.

Говорителят подчерта "геополитическото местоположение на Турция" и положението в НАТО, но добави, че сътрудничеството с Вашингтон ще бъде възможно само ако последният зачита интересите на Анкара, включително по отношение на националната сигурност.

 

По самопризнание от Вашингтон, въпросът със S-400 е, политически, а не технически

 

Президентският говорител припомни, че Съединените щати първоначално твърдяха, че опасенията, че S-400 в Турция може да разкрият слабостите на F-35 пред Москва, са основната причина за безпокойството на Вашингтон относно сделката на Анкара.

Турция предложи да разреши тези опасения със Съединените щати чрез консултации, но предложението остана без отговор. Калин разкри, че едва по-късно Вашингтон признава, че проблемът му с покупката на Анкара на S-400 не е технически, а "политически проблем".

 

Калин отбеляза в интервюто си за Bloomberg, че дори след това Турция е готова да обсъди проблема със Съединените щати, за да намери взаимноизгодно решение.

Вашингтон обаче реши да отстоява позициите си и настоя Анкара да изхвърли руските системи завинаги. Подобен подход няма да даде резултатите, които САЩ търсят, каза говорителят, добавяйки, че ще направи точно обратното.

"Ако друга държава дойде при нас с максималистична позиция и поиска , знаете, това е или по моя начин, или се изхъврля на магистралата, подобно отношение ви тласка в други посоки", обясни говорителят Калин.

 

Президентският говорител заяви, че Турция също е имала разногласия с Русия по време на преговорите за продажбата на S-400, но Москва проведе консултации с Анкара, които им позволиха да разрешат тези въпроси. Калин се зачуди какво пречи на Съединените американски щати да водят подобен "конструктивен диалог" с Турция по въпроса за S-400.

Засега вместо диалог Вашингтон избра да накаже Анкара за избора на руските системи за ПВО. Първо, Съединените американски щати блокираха продажбата на изтребители F-35, които Турция преди това беше поръчала.

През 2020 г. Съединените щати добавиха санкции срещу турските отбранителни служители и промишлеността към списъка с мерки, предназначени да принудят Анкара да се откаже от S-400.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче многократно подчерта, че закупуването на системите за ПВО е суверенен избор на неговата нация и настоя, че Анкара никога няма да се откаже от тези системи, само защото САЩ го изискват.

 

 

Тим Корсо  Превод: СМ

Станете почитател на Класа