Полски генерал за война между НАТО и Русия

Полски генерал за война между НАТО и Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.03.2021
  • Сподели:

Бившият командващ полските сухопътни войски генерал Валдемар Скрипчак описа възможен сценарий на военни действия в Калининградска област с участието на войски на НАТО. Това написа той в Defence 24.

 

Според него този регион е „портал“, водещ към Балтийско море и полската низина. През тези места минава пътят към Централна и Западна Европа. следователно Калининградската област е от ключово значение в политическата и военната стратегия на Руската федерация.

 

В случай на въоръжен конфликт в региона основната роля ще бъде възложена на силите на Балтийския флот и войските на Калининградския отбранителен регион. В допълнение към действащите мотострелкови бригади ще бъдат мобилизирани две пълноценни дивизии. Може да се включи и военна техника от складовете за консервация, достатъчно е да се създадат две мотострелкови бригади и два или три танкови полка.

Авторът на статията отбеляза, че войските на НАТО са базирани в балтийските държави, но руските военни могат да блокират прехвърлянето на частите по суша, море и въздух на територията на балтийските страни.

 

Скрипчак счита, че няма смисъл балтийските държави да укрепват позициите си чрез разполагане на значителни сили на НАТО в техния район поради непреодолимия превес на «противника».

Като цяло ще са необходими два до четири дни, докато руските войски превземат напъло балтийските държави, пише авторът.

 

Освен това военните действия ще се преместят в южната част на Балтийско море и в посока към полското крайбрежие.

По-рано НАТО заяви, че Русия е една от основните заплахи за алианса и страните от ЕС.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа