ЕК: Държавите могат да преговарят за ваксини, но извън стратегията на ЕС

ЕК: Държавите могат да преговарят за ваксини, но извън стратегията на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.03.2021
  • Сподели:

Държавите от Европейския съюз могат да преговарят за ваксини срещу коронавируса, но извън стратегията на ЕС, коментира говорителят по въпросите на здравеопазването Стефан де Кеерсмекер по време на обедния брифинг в Брюксел. Той уточни, че ЕК е подписала договори за доставка с шест производителя на ваксини и се водят преговори с още два.

 

Коментарите на ЕК са по повод съобщенията, че Австрия и Дания ще си сътрудничат с Израел относно ваксини срещу коронавируса. В Брюксел нямаме информация в какво точно ще се състои това сътрудничество, но страните са свободни да преговарят извън стратегията на общността за доставка на ваксини, уточни говорителят на Комисията Ерик Мамер.

 

Пандемията обхваща целия свят, не само членовете на ЕС, затова приветстваме сътрудничеството с трети страни по темата, допълни още де Кеерсмекер.

"Няма държава, която да е сигнализирала, че иска по-малко ваксини от предвидените в стратегията на ЕС - те всички искат да бъдат част от нея", категоричен беше той.

 

Унгария беше първата страна, която си осигури ваксини извън споразумението на ЕС, купувайки количества от руската ваксина "Спутник V", както и от китайската Sinopharm. Самият премиер Виктор Орбан се ваксинира с китайската разработка.

Будапеща обаче смята да не уточнява в своите ваксинационни сертификати на чий производител е приложената ваксина, стана ясно по време на брифинга в ЕК. В европейските сертификати производителите ще присъстват, но е още много рано да се коментира значението на този факт, обясниха от Брюксел.

 

Предложението за ваксинационните сертификати още е в процес на разработка и тепърва ще бъдат обсъждани казуси от сорта на какво се случва, ако ваксиниран човек ден преди пътуването има положителен PCR тест или пътува, след като изтече срокът, за който производителите гарантират, че продуктът им е ефективен (например Pfizer/BioNTech коментират, че тяхната ваксина е гарантирано ефективна за срок от шест месеца).

 

Ваксинирането е индивидуално решение и не можем да караме хората да избират само от ваксините, одобрени или не от ЕМА, коментираха още по време на брифинга.

 

Не е задължително ваксините, които не са получили одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA), да не са сигурни и ефикасни, каза Стефан де Кеерсмекер. "Контролът на ЕМА ни дава правото да потвърдим заявеното от производителите", допълни още той.

 

Ваксината на AstraZeneca е получила одобрението на ЕМА за използване във всички възрастови групи, но отделните държави имат правото да добавят допълнителни ограничения за използването на продуктите, допълниха още говорителите на ЕК.

 

Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа